ODLIČNO IDE UZ PALAČINKE ILI BAKIN KOLAČ Slatko od kraljice jeseni je poslastica koju ćete sebi oprostiti ako se zalepi za stomak (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Seme bundeve se koristi za kontrolu telesne težine, a mi vam predstavljamo njenu kaloričnu verziju - slatko od bundeve.

ODLIČNO IDE UZ PALAČINKE ILI BAKIN KOLAČ Slatko od kraljice jeseni je poslastica koju ćete sebi oprostiti ako se zalepi za stomak (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starijim osobama i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Slatko od bundeva se preporučuje za osmeh na licu :)

Značajni hranljivi sastojci bundeve

Po hranljivoj vrednosti i dijetetskoj važnosti vodeća je među povrćem. Ima šest puta više vitamina nego jabuka i cvekla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E i skup vitamina B, kao i gvožđe. Pulpa je posebno slatkog ukusa, što je osobito izraženo pri pečenju.

Seme bundeve za kontrolu telesne težine

Seme bundeve je veoma hranljivo. Oko 30 grama, odnosno nekih 85 semenki bundeve, sadrži:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

125 kalorija
5 grama vlakana
5 grama proteina

One su i odličan izvor magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, zajedno sa dobrim mastima, što daje duži osećaj sitosti. A to je veliki plus ako želimo da kontrolišemo svoju težinu.

Bundeva na zdrav i ukusan način

Dakle, jasno je da bundeva može biti zdrav dodatak vašoj ishrani, ali ne vole baš svi njen ukus.

Da bi vam pomogli da izvučete maksimum iz bundeve – i da pritom učinite ishranu zdravijom – nutricionisti nude neke ideje.

Prvo, nutricionisti napominju da pire od bundeve može da se doda gotovo svemu, samo treba biti kreativan.

U bilo kom receptu za makarone, deo sira može da se zameni pireom od bundeve i tako smanji masnoća i upotpuni ukus. Takođe, umesto krompira, kuvana bundeva ili pire od bundeve može da bude niskokalorični prilog.

Semenke bundeve dodate omiljenim orašastim plodovima savršene su za zdravu, zasitnu užinu, dok kao dodatak salati obezbeđuju zdravu dozu masti i vlakana, plus cink i magnezijum.

Ukus jeseni biće pravi ako dodate pire od bundeve humusu ili testu za palačinke. Za laganu užinu sa malo kalorija bundeva može da se ispeče sa kokosovim uljem i začinima koji se obično dodaju za pitu, a za kremastu užinu punu proteina pomešajte pire od bundeve i sveži sir.

Onima koji vole zdrave energetske zalogaje, nutricionisti predlažu da kombinuju pire od bundeve, začine za pitu od bundeve, puter od kikirikija i proteinski prah vanile. Za galete od bundeve u testo možete dodati četvrtinu šolje pirea od bundeve i kašičicu začina za pitu od bundeve.

RECEPT ZA SLATKO OD BUNDEVE

Sastojci:

4kg šećera

2kg bundeve

3l vode

Priprema:

Bundevu očistite od semenki i isecite na tanke listiće. Operite i rebrastim nožem isecite na kockice. Listiće bundeve polako ređajte u šerpu, tako da između svakog reda listića stavite red šećera. Neka tako odstoji 2-3 sata. Bundeva će otpustiti sok u međuvremenu. Posle toga dodajte vodu i stavite da se kuva, dok bundeva ne omekša. Sklonite sa vatre i sačekajte da se ohladi.

Po želji, slatko možete posuti i orasima.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading