ZABORAVLJENO SLATKO OD BELOG GROŽĐA Iako se retko sprema nije retko da je odličnog ukusa! (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

Naše bake su celo leto pripremale zimnicu, kako koje voće dođe, one prave ili kompot ili pekmez, ili sirup sok ili slatko.

ZABORAVLJENO SLATKO OD BELOG GROŽĐA Iako se retko sprema nije retko da je odličnog ukusa! (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Slatko od grožđa

Možemo slobodno reći za ovo slatko da je zaboravljeno i da se retko sprema, mada danas se mnoga tradicionalna zimnica retko sprema, pa baš i nije čudo da ne pravimo slatko od grožđa.

Svi ormari su nam uvek bili zauzeti na vrhu, špajz nam je bio pun puncijat, podrum takođe.

Slatko od belog grožđa se pravi od belog grožđa bez semenki, bilo bi dobro da nađete takvo ali ako ne uspete možete ako vam ne smeta krckanje po zubima napraviti od bilo kojeg belog grožđa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada pravimo bilo koje slatko ono što je važno jeste da se bira izuzetno lepo i zdravo voće, jer s obzirom da treba da bude celo i zadrži oblik bilo bi stvarno neizgledno da bude tačkasto ili da fali jedan deo sa voćke.

Shutterstock/Slatko od grožđa
 

Bilo koje slatko da pravite, uvek koristite razmeru 1:1, šećer prema kilogramu voća.

Za ovo slatko koristimo i krupno seckane orahe oko 100 do 200g, i limun. Iako postoji neko mišljenje da je pravljenje zimnice, pekmeza ili slatkog Bogom dano za neke posebne ljude, možemo vam reći da priprema zimnice spada u najjednostavnije pripreme.

Voće je potrebno uvek dobro oprati. Ako pravite slatko od sitnijeg voća uvek stavite pred sam kraj i limun isečen na tanke kolutove. U veću šerpu, stavite 1kg šećera i 2dcl vode i prvo na jakoj vatri otopite šečer, i kada počne da vri, ne previše, utišajte vatru i dodajte voće.

Kada dodate voće, slatko ne biste trebali da mešate varjačom ili kašikom, iz prostog razloga da voće ne ugnječite i da ono zadrži svoju celinu.

Kako vam sa druge strane ne bi zagorelo, uhvatilo se zbog šećera po dnu šerpe, šerpu ćete morati da drmusate.

Penu koja će vam se pojaviti na površini, obavezno skidajte kašikom.

Kada voće počne da se cakli, dodajte i limun, ne ranije iz razloga da bi zadržao mekoću, oblik i boju.

Proveru da li je slatko gotovo, možda ćete moći da vidite i samim okom, po gustini, a ako baš i niste sigurni, u to, uzmite kašiku i tečnost slatog prebacite na tanjir, ostavite da se hladi i ako ima odgovarajuću gustinu gotovo je.

Na samom kraju dodajte i seckane orahe.

Od 1kg belog grožđa imaćete 4 teglice manje zapremine.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading