SJAJNA ZAMENA ZA HLEB Napravite "seljačku proju" od samo 3 sastojka
Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.

Bilo da ste osetljivi na gluten ili jednostavno želite da zdravije živite i belo brašno ne želite da jedete - napravite proju po starinskom receptu:
Potrebno je:
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
- 400 g krupno mlevenog kukuruznog brašna
- 220 ml mlake vode (u kojoj je razmućena 1/2 kesice praška za pecivo)
- 1 ravna kašičica soli
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

PRAVA SRPSKA VEČERA Napravite poznato domaće jelo s kojim nikada nema greške
Oduševićete sve ukućane.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično. Evo jednog od recepata za pravu seljačku proju.
Shutterstock
Priprema:
U brašno sipati mlaku vodu sa razmućenim praškom za pecivo i dodati jednu kašičicu soli. Masa treba da je nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, oko 15-20 minuta, odnosno dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko.
BONUS VIDEO:
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji
Komentari(0)