KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO)
Lepote Srbije/T.T

Mišljenja oko porekla ajvara su podeljena, pa se ne zna tačno odakle potiče. Međutim, uvreženo je mišljenje da budući da sam naziv ajvar potiče od turske reči "haviar" što znači kavijar, da je ajvar zapravo turskog porekla. Naime, prema legendi, Turci su svoj omiljeni crveni namaz nazvali kavijarom jer je podsećao na klasični kavijar.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ajvar
 

Priprema povrća

Rog paprika je najčešće gajeni proizvod u našem regionu, bilo za naše, bilo za komercijalne potrebe.

Konkretno, mesnatost paprike je veoma pogodna za preradu i pripremu ajvara. U teoriji, za ajvar se može koristiti bilo koja sorta crvene paprike, dok se za najkvalitetniji domaći ajvar biraju najkvalitetnije sorte kao što je kurtovska kapija, stara balkanska vrsta crvene "roge". Jarko je crvene boje, ima samo dve strane, čvrsta je, šiljata i duguljasta. Upravo zato što ima samo dve strane, idealna je za ravnomerno pečenje i lakše skidanje kože. Takođe ne cvrči i ne ispušta tečnost tokom pečenja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od ostalih sorti crvene paprike koje se uzgajaju u našem regionu, poznate su Slonovo uvo ili Kozji rog i Magdalena. Obe sorte imaju sočne, mesnate i velike plodove.

Berba rog paprika se vrši ručno, za vreme sunčanog dana i posle rose. Ne preporučuje se branje posle kiše jer su tada paprike vlažne, što uzrokuje brzo truljenje. Tokom berbe treba biti oprezan jer su grane veoma lomljive, pa je papriku najbolje brati makazama. Glavna ili poslednja berba paprike za ajvar je krajem avgusta, kada se paprika bere svaki drugi dan.

Tokom kupovine paprike za ajvar obratite pažnju na izgled, težinu i čvrstoću. Ajvar paprika treba da bude crvena i sjajna, bez oštećenja, čvrsta i teška. Takođe, najbolje je izabrati paprike sa dve ili najviše tri strane da bi pečenje bilo što ravnomernije, a guljenje i skidanje kože lakše.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ajvar
 

Recepti

Svaka domaćica ima svoju verziju ajvara. Neko voli blagi, neko začinjeni, neko dodaje netradicionalne začine, dok neko voli minimalizam i tradiciju. Među receptima koji slede, pronaćete više verzija, a na vama je da odaberete onaj koji najviše odgovara vašem ukusu. Takođe recepti se mogu menjati prema sopstvenom ukusu.

Gustina ajvara procenjuje se povlačenjem varjače po dnu posude. Ako linija ostane vidljiva i ajvar se ne vraća, dobre je gustine. Drugi način je da se ajvar zgrabi kašikom i pusti da padne, a ako sa kašike padne u većim komadima umesto u tečnom, ajvar je gotov i dovoljno gust.

Ako želite ljuti ajvar, po ukusu u recept dodajte nekoliko ljutih papričica.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ajvar
 

Domaći ajvar

Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultiraće ukusnim ajvarom koji će svi hvaliti.

Sastojci

10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čena belog luka
2 kašike šećera
4 - 5 kašika soli (po ukusu)
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)

Priprema

Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom.
Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 225°C.
Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa.
Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža posle lakše odvoji od mesnatog dela. Ostavite da se hladi oko pola sata.
Patlidžane poređajte na lim za pečenje i stavite u rernu na 225°C i pecite 30 - 40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju.
Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata.
Posle hlađenja oljuštite sa kože i semenki.
Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagreje na umerenoj vatri.
U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih iseckajte u mašini za mlevenje.
U zagrejano ulje stavite mlevene paprike i patlidžane i mešajte da ne zagori.
Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate. U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i mešati ajvar oko 1,5 - 2,5 sata.
Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so. U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još.
Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mešate.
Nakon 60 - 90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine. Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer.


Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto.

ajvar Shutterstock/Ajvar
 

Ajvar bez konzervansa

Ako volite samo papriku i izbegavate plavi patlidžan, sledi recept za ajvar samo od paprike, belog luka, začina i ulja. U ovaj recept ne dodaje se konzervans i dobićete oko 5 kg ajvara, dok će kuvanje zahtevati 4 - 5 sati vašeg vremena.

Sastojci

10 kg crvenih rog paprika
1 l ulja
5 čena belog luka
2 kašike šećera
4 - 5 kašika soli (po ukusu)
200 ml alkoholnog sirćeta

Priprema

Paprike operite i osušite čistim peškirom.
Poređajte na tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 225°C i pecite dok koža paprike ne potamni i počne da se odvaja od mesa.
Izvadite ih, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža lakše odvoji od mesnatog dela i ostavite da se hladi otprilike pola sata.
Kad se paprike ohlade, očistite ih od kože i semenki, stavite u cediljku da iscedi višak tečnosti i ajvar bude gušći.
Stavite oko 600 ml ulja u veliku šerpu i zagrejte na umerenoj vatri.
Sameljite paprike na mašini za meso ili ih iseckajte na sitno, stavite u zagrejano ulje i mešajte da ne zagori.
Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno iseckan beli luk i nastavite da mešate. U zavisnosti od količine paprike, biće potrebno kuvati i mešati ajvar oko 1,5 - 2,5 sata.
Kada ajvar dobije gustinu (otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promešajte, a zatim dodajte so. U početku manje, a kasnije probajte ajvar i opciono dodajte još.
Dodajte alkoholno sirće i ponovo promešajte.
Nakon 60 - 90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine. Uzmite malo ajvara na tanjir i probajte i dodajte so ili šećer po ukusu.


Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrelim ajvarom i dodajte malo ulja skoro do vrha tegle, zatvorite ih i prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade, a zatim ih spremite.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ajvar
 

Kuvani ajvar bez pečenja

Ako želite da uštedite vreme i napravite ajvar za bez pečenja i ljuštenja paprika, sledi brzi recept za ajvar. Od količine sastojaka u receptu, dobićete oko 4 kg domaćeg ajvara, a za pripremu će vam trebati oko 4 sata.

Sastojci

5 kg crvene paprike
2,5 kg plavog patlidžana
4 čena belog luka
5 l vode
200 ml alkoholnog sirćeta
800 ml ulja
1 kašika soli
5 g konzervansa (opciono)

Priprema

Paprike operite i očistite od semenki i peteljki, a plavi patlidžan operite, očistite i isecite na četvrtine. Ogulite beli luk.
U veliku šerpu sipajte vodu i alkoholno sirće, dodajte so i pustite da prokuva.
Dodajte paprike i kuvajte 10-ak minuta dok ne omekšaju, a zatim ih izvadite.
Plavi patlidžan stavite u vodu i kuvajte  10 minuta dok ne omekša, a zatim isto izvadite.
Kuvanu papriku i patlidžan sameljite zajedno sa belim lukom na mašini za meso ili u mašini za mlevenje.
Sipajte ulje u veliku šerpu i ostavite da se zagreje, dodajte mlevenu mešavinu paprike, patlidžana i belog luka i mešajte.
Pržite smešu na vrelom ulju oko pola sata, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 2 sata, neprestano mešajući.
Nakon 60 minuta, opciono dodajte konzervans i promešajte.


Kad dostignete željenu gustinu, ajvar je spreman za sipanje u vrele, sterilisane tegle, zatvorite i ohladite na sobnoj temperaturi.

KAVIJAR NA SRPSKI NAČIN Za dovitljive, ajvar, može se koristiti kao zamena za kečap (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Ajvar
 

Upotreba u kuhinji

Ajvar sa konzervansom, spremljen u sterilisane tegle može se čuvati na suvom i tamnom mestu oko 12 meseci. Isto važi i za frižider.

U ajvar bez konzervansa dodajte 1 cm ulja na vrh ajvara i pasterizujte nakon zatvaranja tegle. Na ovaj način možete da čuvate ajvar u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu 9 - 12 meseci, a da se ne pokvari.

Otvorenu teglu ajvara čuvajte u frižideru i pojedite u roku od nekoliko dana.

Ajvar se može jesti uz sva slana jela. Iako se obično jede kao prilog uz meso, mogućnosti kombinovanja jela sa ajvarom zaista su mnoge.

Ukusna gusta tekstura, bogat i prepoznatljiv ukus čine ga savršenim namazom na hleb. Odlično ide uz kobasice, ćevape i meso sa roštilja, pečenim krompirom i može se koristiti kao zamena za kečap.

Dobro se slaže i sa povrćem. Sirovi, kuvani, pečeni ukusi povrća kombinovani sa ajvarom i malo ukusnog sira biće dovoljni za ukusan obrok. Ako uz ajvar jedete načose, dobićete balkanski gvakamole.

Uobičajen je sastojak za obogaćivanje jela, a ako spojite tradicionalni ajvar sa italijanskim specijalitetom - testeninom, dobićete pravo bogatstvo mediteranskih ukusa. Odlično se slaže sa svim sosovima na bazi paradajza, a za dodatni ukus dodajte malo origana, mirođije, žalfije i bosiljka.

Izvor: ajvar

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading