SRPSKA RIBA BILA ZLATA VREDNA: Srpski kavijar od morune iz Đerdapa koji se služio na bečkim dvorovima i Titaniku
Moruna je bila fascinacija svih putopisaca koji su obilazili srpske krajeve u Podunavlju.
Moruna je bila fascinacija svih putopisaca koji su obilazili srpske krajeve u Podunavlju.
Zna se kada se pravi najbolja zimnica - onda kada je letu gotovo kraj, a plodovi dovoljno zreli i gotovo na izmaku - pa su im cene niske.
Ako na predelima jugoistočne Evrope bilo koga pitate koji je sastavni deo zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar, tradicionalni srpski namaz ili salata pripremljena od pečene crvene rog paprike. Ćevape ili meso sa roštilja skoro da ne možemo da zamislimo bez ajvara, pa se zato u baštama, pored paradajza i krastavaca, najčešće gaje crvena rog paprika i patlidžan za pripremu ajvara.