ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta

J. K.

19:18

Gastronomija 0

Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta
rina.rs

 

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca na kojoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".

"Da bi čvarak bio dobar on mora da se krčka od dva, do tri sata u zavisnosti od veličine kazana. Najbitnija je dobra sirovina, a toga u našem selu ne nedostaje. Hrane se i tove velike svinje stoga imamo kavlitetan čvarak. Svinje hranimo striktno domaćom hranom, od toga i zavisi ovaj specifučan ukus. To je nadeleko čuven delikates, koji se pravi samo kod nas a obišao je čitav svet. Pružatovac je zaslužio jednu ovakvu jedinstvenu manifestaciju", kaže Mile Trivićanović iz Pružatovca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna. Prva je održana pre tri godine, a ove je okupila nekoliko stotina posetilaca kako iz Pružatovca, tako i iz okolnih sela i gradova. To je još jedan način da mala mesta u Srbiji ožive i da se u narednom periodu nađu možda i na turističkoj mapi Srbije, jer najveća gužva je tamo gde se dobro jede.

"Kazan je vezan za našu tradiciju, oko njega smo se svi okupljali provodili najsrećnije i najtužnije trenutke. Svaka situacija obeležavala se upravo kuvanjem pored njega, rođenje, ispraćaj u vojsku, ženidba, udaja, ali i kad se pođe na onaj svet. Zato je veoma važno da se ta tradicija očuva jer kao što bi rekli naši stari kazan je naša sudbina. Upravo iz tih razloga pokrenuli smo manifestaciju "Kosmajski kazan" gde svi naši posetioci mogu da probaju i uživaju u jelima poput pasulja, gulaša, čvarcima, domaćoj rakiji", rekao je Gregor Guberinić direktor kompanije "Bibli" i inicijator za pokretanje manifestacije "Kosmajski kazan".

Onima koji nisu došli ove, poziv ostaje otvoren za sledeću godinu jer je ovo selo u blizini Mladenovca mesto gde se u septembru mesec najbolje jede.

Komentari(0)

Loading