ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca na kojoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".
"Da bi čvarak bio dobar on mora da se krčka od dva, do tri sata u zavisnosti od veličine kazana. Najbitnija je dobra sirovina, a toga u našem selu ne nedostaje. Hrane se i tove velike svinje stoga imamo kavlitetan čvarak. Svinje hranimo striktno domaćom hranom, od toga i zavisi ovaj specifučan ukus. To je nadeleko čuven delikates, koji se pravi samo kod nas a obišao je čitav svet. Pružatovac je zaslužio jednu ovakvu jedinstvenu manifestaciju", kaže Mile Trivićanović iz Pružatovca.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna. Prva je održana pre tri godine, a ove je okupila nekoliko stotina posetilaca kako iz Pružatovca, tako i iz okolnih sela i gradova. To je još jedan način da mala mesta u Srbiji ožive i da se u narednom periodu nađu možda i na turističkoj mapi Srbije, jer najveća gužva je tamo gde se dobro jede.
"Kazan je vezan za našu tradiciju, oko njega smo se svi okupljali provodili najsrećnije i najtužnije trenutke. Svaka situacija obeležavala se upravo kuvanjem pored njega, rođenje, ispraćaj u vojsku, ženidba, udaja, ali i kad se pođe na onaj svet. Zato je veoma važno da se ta tradicija očuva jer kao što bi rekli naši stari kazan je naša sudbina. Upravo iz tih razloga pokrenuli smo manifestaciju "Kosmajski kazan" gde svi naši posetioci mogu da probaju i uživaju u jelima poput pasulja, gulaša, čvarcima, domaćoj rakiji", rekao je Gregor Guberinić direktor kompanije "Bibli" i inicijator za pokretanje manifestacije "Kosmajski kazan".
Onima koji nisu došli ove, poziv ostaje otvoren za sledeću godinu jer je ovo selo u blizini Mladenovca mesto gde se u septembru mesec najbolje jede.

Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.

TAJNA JELA KOЈE LEČI GROFICA: Recept za Pposni pasulj koji su monasi Fruške Gore kuvali u kazanima i zašto je najbolji za zimu
Pasulj prebranac je kulinarski klasik, ali malo ko zna za njegovu pravu, posnu, manastirsku verziju. Otkrivamo zašto se ovaj specijalitet sa Fruške Gore naziva "pasulj grofica", kako su ga monasi usavršili do savršenstva i zašto je, zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, on najbolji prirodni lek za varenje tokom zime.

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.
Komentari(0)