ODRŽANA JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U SRBIJI Kazan je deo srpske istorije i tradicije, nekada je hranio na stotine gladnih usta
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu.

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca na kojoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".
"Da bi čvarak bio dobar on mora da se krčka od dva, do tri sata u zavisnosti od veličine kazana. Najbitnija je dobra sirovina, a toga u našem selu ne nedostaje. Hrane se i tove velike svinje stoga imamo kavlitetan čvarak. Svinje hranimo striktno domaćom hranom, od toga i zavisi ovaj specifučan ukus. To je nadeleko čuven delikates, koji se pravi samo kod nas a obišao je čitav svet. Pružatovac je zaslužio jednu ovakvu jedinstvenu manifestaciju", kaže Mile Trivićanović iz Pružatovca.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Možda vas zanima:

PRAVA JE PRILIKA DA GA POSETITE TOKOM ZIME Srpsko selo jedinstveno u svetu, iza njega se krije nestvarna priča (FOTO)
Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.
Ova mlada manifestacija već sad pretenduje da postane tradicionalna. Prva je održana pre tri godine, a ove je okupila nekoliko stotina posetilaca kako iz Pružatovca, tako i iz okolnih sela i gradova. To je još jedan način da mala mesta u Srbiji ožive i da se u narednom periodu nađu možda i na turističkoj mapi Srbije, jer najveća gužva je tamo gde se dobro jede.
"Kazan je vezan za našu tradiciju, oko njega smo se svi okupljali provodili najsrećnije i najtužnije trenutke. Svaka situacija obeležavala se upravo kuvanjem pored njega, rođenje, ispraćaj u vojsku, ženidba, udaja, ali i kad se pođe na onaj svet. Zato je veoma važno da se ta tradicija očuva jer kao što bi rekli naši stari kazan je naša sudbina. Upravo iz tih razloga pokrenuli smo manifestaciju "Kosmajski kazan" gde svi naši posetioci mogu da probaju i uživaju u jelima poput pasulja, gulaša, čvarcima, domaćoj rakiji", rekao je Gregor Guberinić direktor kompanije "Bibli" i inicijator za pokretanje manifestacije "Kosmajski kazan".
Onima koji nisu došli ove, poziv ostaje otvoren za sledeću godinu jer je ovo selo u blizini Mladenovca mesto gde se u septembru mesec najbolje jede.

TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

NAJUKUSNIJA POSNA SARMA SA KISELIM KUPUSOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Omiiljen ručak u vreme posta - olizaćete tanjire
Uveličajte vaš posan jelovnik ovim posnim sarmicama

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta
Komentari(0)