ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Deliblatska peščara je jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, u Vojvodini, na površini od oko 35.000 hektara.

ZELENA OAZA DELIBLATSKE PEŠČARE Jedinstvena peščara u Evropi koja se nalazi u južnom Banatu, mnogi je nazivaju i srpskom Toskanom!
Shutterstock

 

Na severoistočnom delu prostranstva Deliblatske peščare krije se jedan posve nestvaran pejzaž, zelena oaza i pravi raj na zemlji — Zagajička brda. Deliblatska peščara prostire se na površini od oko 35 000 ha i proglašena je specijalnim rezervatom 1977. godine.

Smeštena usred ravnice, ova nesvakidašnja brda poznata su malom broju ljudi, jer i put do njih nije jednostavan. Najlakše će biti onima koji pođu pešice ili biciklom. Možda je ta njihova neuočljivost i dobra, jer će samo najuporniji i najvredniji moći da uživaju u čarima, posebno ako znate da je staza do najviše tačke Zagajičkih brda duga oko 7 km u jednom pravcu!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na pomenutoj najvišoj tački Zagajičkih brda, koju ćete prepoznati po čeličnoj armaturi u betonskom postamentu, nalazi se obeležje u vidu zidanog obeliska koji štiti tačku geodetskog premera. Uz obelisk je kasnije podignut i meteorološki stub za merenje brzine vetra.

Peščane dine visoke i po 200 m mogu vas zavesti, te da ne biste ušli u taj zeleni lavirint, nemojte skretati sa utabane staze. Posebno imajte na umu da je na tom mestu slab domet.

Zagajička brda interesantna su i po tome što su stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi.

Ukoliko se odlučite da dođete ovde, najbolje bi bilo da organizujete posetu sredinom maja ili krajem oktobra.

Zagajička brda na mapi: 

 

 

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading