OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Kleka je svoje mesto odavno pronašla u lečenju mnogih bolesti, ali i u prerađivčakoj industriji. U Bajinoj Bašti nalazi se najstarija destilerija u Srbiji u kojoj se najveća pažnja posvećuje upravo čuvenoj klekovači. Susret rakije šljivovice sa klekom dogodio se još pre 100 godina kada su ih pomešali naši stari, a sada je to brend koji iz Zapadne Srbije obilazi svet.
"Na ovim prostorima kleka se vekovima koristila u medicinske svrhe, a sa naučnog stanovišta dokazano je da poboljšava varenje, kao i da dobro inhalira disajne puteve, pomaže kod artritisa i bolova u zglobovima. Narod je još davno ovaj lek pomešao sa još jednim srpskim narodni lekom za sve, rakijom, što se pokazalo kao pun pogodak", kaže Vladan Todorović iz destilerije BB Klekovača.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Dva miliona kilograma voća otkupi se od poljoprivrednika širom Srbije kako bi se preradilo u rakiju
Sama destilerija nema svoje voćnjake, zbog toga se voće otkupljuje sa teritorije cele Srbije, šljiva, kupina i malina stižu iz zapadne Srbije, dok voće poput dunje, kajsije i viljamovke stiže iz centralnih i južnih delova naše zemlje.
"Kleka je sa našeg područja, sa planine Tare, samim tim ima najbolji sadržaj eteričnih ulja, zbog kraja u kojem se rađa. Trenutno u našim buradima odležava preko milion litara klekovače, rakije sa dodatkom bobica kleke. Osim nje, tu je i dvadeset ostalih vrsta rakije. Naše tržište je u Srbiji, nešto malo u bivšoj Jugoslaviji i od pre dve godine počeli smo izvoz za Kinu", dodaje Todorović.
Ova najstarija destilarija na godišnjem nivou otkupi oko dva miliona kilograma voća iz čitave Srbije i tako je poljoprivrednicima obezbeđen siguran plasman robe. Najviše se otkupi šljive, koje bivaju pretočeno u nadaleko čuvenu ljutu. Ipak, dug je put koji zrela voćka pređe od grane na drvetu do čašice na stolu.
"Ceo proces počinje kada je voće tehnološki zrelo, zatim se odvaja koštica nakon čega ide na kljuk, zatim na fermentaciju, to traje do 15 dana. Nakon toga ide u specijalne kazane koji su kapaciteta 500 litara, u njima se vrši destilacija. Prvom destilacijom dobijamo meku rakiju, koja ide na prepek gde se dobija ljuti destilat od 61-62 procenta alkohola koji se kasnije sa demineralizovanom vodom svodi na svega 42-43 procenta alkohola u zavisnosti od vrste rakije", objašnjava Todorović.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Sve žene u bivšoj Jugi su nekada pravile ovaj sjajni kolač – a danas ga znaju sami oni najstariji (recept)
Ovaj sjajni kolač je bio omiljena poslastica mnogih u bivšoj Jugi.
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
Komentari(0)