OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Kleka je svoje mesto odavno pronašla u lečenju mnogih bolesti, ali i u prerađivčakoj industriji. U Bajinoj Bašti nalazi se najstarija destilerija u Srbiji u kojoj se najveća pažnja posvećuje upravo čuvenoj klekovači. Susret rakije šljivovice sa klekom dogodio se još pre 100 godina kada su ih pomešali naši stari, a sada je to brend koji iz Zapadne Srbije obilazi svet.
"Na ovim prostorima kleka se vekovima koristila u medicinske svrhe, a sa naučnog stanovišta dokazano je da poboljšava varenje, kao i da dobro inhalira disajne puteve, pomaže kod artritisa i bolova u zglobovima. Narod je još davno ovaj lek pomešao sa još jednim srpskim narodni lekom za sve, rakijom, što se pokazalo kao pun pogodak", kaže Vladan Todorović iz destilerije BB Klekovača.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Možda vas zanima:
LEGENDA O KOJOJ SE MALO ZNA Kakve veze Marko Kraljević ima sa kućicom na Drini?
Legenda o kućici na Drini vezana je za čuvenog junaka Marka Kraljevića.
RAČA PONOVO POSTAJE CENTAR SPRSKE PISMENOSTI Srbija i Bajina Bašta dobijaju muzej Ćirilice
Na sednici Nacionalnog saveta za kulturu koja je održana u Beogradu predstvaljena je ideja da se Muzej ćirilice u Rači osnuje kao državna institucija.
Dva miliona kilograma voća otkupi se od poljoprivrednika širom Srbije kako bi se preradilo u rakiju
Sama destilerija nema svoje voćnjake, zbog toga se voće otkupljuje sa teritorije cele Srbije, šljiva, kupina i malina stižu iz zapadne Srbije, dok voće poput dunje, kajsije i viljamovke stiže iz centralnih i južnih delova naše zemlje.
"Kleka je sa našeg područja, sa planine Tare, samim tim ima najbolji sadržaj eteričnih ulja, zbog kraja u kojem se rađa. Trenutno u našim buradima odležava preko milion litara klekovače, rakije sa dodatkom bobica kleke. Osim nje, tu je i dvadeset ostalih vrsta rakije. Naše tržište je u Srbiji, nešto malo u bivšoj Jugoslaviji i od pre dve godine počeli smo izvoz za Kinu", dodaje Todorović.
Ova najstarija destilarija na godišnjem nivou otkupi oko dva miliona kilograma voća iz čitave Srbije i tako je poljoprivrednicima obezbeđen siguran plasman robe. Najviše se otkupi šljive, koje bivaju pretočeno u nadaleko čuvenu ljutu. Ipak, dug je put koji zrela voćka pređe od grane na drvetu do čašice na stolu.
"Ceo proces počinje kada je voće tehnološki zrelo, zatim se odvaja koštica nakon čega ide na kljuk, zatim na fermentaciju, to traje do 15 dana. Nakon toga ide u specijalne kazane koji su kapaciteta 500 litara, u njima se vrši destilacija. Prvom destilacijom dobijamo meku rakiju, koja ide na prepek gde se dobija ljuti destilat od 61-62 procenta alkohola koji se kasnije sa demineralizovanom vodom svodi na svega 42-43 procenta alkohola u zavisnosti od vrste rakije", objašnjava Todorović.
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)