MAGIJA U ŠOLJICI KOJA LEČI U našoj tradicionalnoj medicini se rtanjski čaj smatra eliksirom koji jača i podmlađuje telo (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Gastronomija 0

Vekovima se koristi u narodnoj medicini i glavno stanište joj je Rtanj.

MAGIJA U ŠOLJICI KOJA LEČI U našoj tradicionalnoj medicini se rtanjski čaj smatra eliksirom koji jača i podmlađuje telo (VIDEO)
Shutterstock

S obzirom na to da podiže imuni sistem i poboljšava opšte stanje organizma, poželjno je da se pije preventivno. Vekovima se koristi ne samo u Srbiji već i u različitim delovima sveta i kao prirodni lek za potenciju. Zbog afrodizijačkih osobina, čubricu zovu i "biljka ljubavi". U njenu moć su verovali Stari Grci i Rimljani, koji su je vekovima koristili kao afrodizijak. I u svetu čubrica je prihvaćena kao prirodni lek i začin za različite kulinarske specijalitete.

Rtanjski čaj ili planinski čubar, vrijesak (lat. Satureja montana) je biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae).

Višegodišnja žbunasta biljka visoka 10-40 cm čiji su donji delovi stabla i grana odrveneli, poluuspravni ili uspravni. Listovi su kožasti i sjajni linearnolancelastog oblika, celog oboda pokriveni svetlucavim žlezdama. Ćelije epitelijanlog tkiva listova na poejdinim mestima diferencirane su u prstaste izraštaje, koji luče posebni hormon za zaštitu od gubara. Hormon je u hemijskom sastavu veoma blizak sa Dezomorfinom. Cvetovi su dvousni sakupljeni u pazuhu listova, sa kruničnim listićima bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je jajasta i svetlomrka orašica sa žlezdanim tačkama.

 

 

Lekovitost i hemijski sastav

Prikupljaju se cvetni vrhovi. Resursi ove biljke u prirodi su jako umanjeni pa je zaštićena Zakonom. Sadrži Dezomorfin, koji lokalno stanovništo koristi za lečenje impotencije, side, i magijske rituale. Sadrži hiosciamin, koji ekstraktovan u žestokom alkoholnom piću koristi kao stimulans. Rtanjski čaj nije dovoljno hemijski proučena biljka i sastav jako varira u zavisnosti od porekla. Sadrži etarsko ulje (do 2%), tanin (do 7%) i dr. Upotrebljava se u vidu čaja i praha, koji se koristi kao začin za masna i teška jela.

Najzastupljeniji sastojci etarskog ulja vrste Rtanjski čaj su kavrakol i timol, koji imaju primenu pri lečenju infekcija sluzokože nosa i ždrela, kao i upale bronhija s obzirom na antiseptičko dejstvo ovih sastojaka. Ruzmarinska kiselina je važan sastojak ove biljke koja deluje antimikrobno, a po nekim istraživačima i kao citostatik i pri ublažavanju napretka Alchajmerove bolesti kao blokator acetil-esteraze.

 

 

Upotreba

Koristi se u narodu za lečenje bolesti organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema. Spolja se upotrebljava kod upala kože i sluzokože. Po nekim narodnim travarima ova biljka ima svojstva opšteg tonika koji jača organizam, ali to nije dokazano kliničkim ispitivanjima. Sveži listovi se stavljaju na rane, i na glavu deci s epilepsijom. Veoma se uspešno koristi u lečenju bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa kod dece, kao i u lečenju starih osoba.

Berba

Biljka se sakuplja sa cvetovima, u periodu od avgusta do septembra.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading