POSNA ČORBA OD RASOLA Sok od kiselog kupusa upotrebljavan je za jela koja su se pripremala za vreme „jednonice"-prvi dan posta (RECEPT)
Od posnih jela u Pirotu značajna su ona koja su se pripremala od koprive, belog luka, zelja i štavljaka (vrsta zelja), oriza (pirinča) itd. Sok od kiselog kupusa – rasol upotrebljavan je za jela koja su se pripremala za vreme „jednonice“ (prvi dan posta); isto se kuvala čorba sa prazilukom, orizom i zrelim paprikama u komadu
U posna jela spadaju: čorba od kupusnog rasola - bez zejtina, sa pirinčem, crnim ili prazilukom i zrelim crvenim paprikama; postan pasulj, bob, grašak i sočivo, sarma od vinovog lišća „sa tucanim belim lukom odozgo“, riba - pečena, pržena, „sa pirinčem kao đuveč ili na tepsiju“; đuveč sa zejtinom, pirinčem, zelenim lukom i alevom paprikom.
Tradicija obedovanja u pirotskom kraju
Prvi obrok zvali su područak; oko podneva su opet jeli i to je bio glavni obrok; tokom leta užinali su oko 5 časova popodne, a uveče bi i večerali; uglavnom se jelo u kući, za sovrom (sofra, nizak sto), ređe za stolom. Na sovru su se najpre stavljali hleb i zemljano solarče (u kojem su uvek stajali so i tucana paprika). Pošto se postave drvene ložice (kašike), na sovru se izosi mandža – jelo čorba; vilice (viljuške) su se retko koristile jer su jela uglavnom bila čorbasta. Nož se na sovru nije stavljao jer je svaki ukućanin, pa i dete, imao čakiju ili "čikiju" (nožić) sa jednim sečivom; čakija se vezivala za pojas konopcem ili lancem. Čorbasto jelo serviralo se u većoj posudi – panici, činiji ili đuvečarki iz koje su svi zahvatali drvenim kašikama i kusali.
Gušća jela su se služila bez viljuške, a oni za sovrom su uzimali jelo na taj način što su, držeći hleb među prstima, umakali i topili hlebom.
Možda vas zanima:
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
PREDIVAN Potaž od bundeve, ukusno i zdravo jelo, idealno za POST!
Bundeva je jedan od najzdravijih plodova naše zemlje, prepuna vitamina i hranljivih materija, idealna za dane posta, kao dezert, slana pita ili potaž.
Možda vas zanima:
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
PREDIVAN Potaž od bundeve, ukusno i zdravo jelo, idealno za POST!
Bundeva je jedan od najzdravijih plodova naše zemlje, prepuna vitamina i hranljivih materija, idealna za dane posta, kao dezert, slana pita ili potaž.
Možda vas zanima:
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
PREDIVAN Potaž od bundeve, ukusno i zdravo jelo, idealno za POST!
Bundeva je jedan od najzdravijih plodova naše zemlje, prepuna vitamina i hranljivih materija, idealna za dane posta, kao dezert, slana pita ili potaž.
Posuđa u domaćinstvima: – posude od gline za svakodnevnu upotrebu su grne, đuveč, stovna (testija, jebrik, šepender, barde i vildžani (fildžan) – pravili su ih grnčari, dok su crepnje ( crepulje ) znale same domaćice da prave – posude od drveta u kojima se mesio hleb nazivale su se kopanje, a posude za zagrebanje brašna – čovanje; brašno i hleb čuvani su u n’čve (naćvama); kašike su, takođe, bile izrađene od drveta – iža predstavlja odvojenu prostoriju u kojoj se kuvalo, obedovalo i pekao hleb (u crepulji); imala je kameno ložište (ognjište) koje je smešteno u centru prostorije; za pripremu jela u zemljanim sudovima u ognjištu korišćen je sadžak na koji se zemljani sud stavljao i time bio odvojen od direktnog kontakta sa žarom.
Recept za čorbu od rasola na moderan način
1l rasola
200 gr kiselog kupusa ribanca
nekoliko kriški francuskog hleba
malo maslinovog ulja
veza peršuna
tucana suva paprika
Stavite u lonac čist roza rasol da se samo smlači (nikako da se suviše ugreje). U tanjir svakog gosta stavite malo ribanca i po dva krutona (kruton: na ulju propržena kriška francuskog hleba, zatim posoljena i pobiberena). Preko ovoga nalijte mlak rasol, pospete tucane paprike i zalijete sa malo maslinovog ulja. Odozgo stavite malo seckanog peršuna.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
ZDRAVA I UKUSNA Posna čorba od KOPRIVE, naberete je i za čas napravite ovo ODLIČNO jelo!
Posna čorba od kopriva je ukusno i zdravo jelo koje možete lako pripremiti, pogotovu što je sada vreme kada kopriva može lako da se pronađe i nabere, a veoma je bogata vitaminima.
Komentari(0)