SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.

Oni su pripremajući nacionalna jela, ali i slatkiše, osvojili 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju i time odbranili titulu državnog šampiona na jubilarnom 30. prvenstvu ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije za period 2016-2018, održanom u Kragujevcu.
Tajna niških ugostitelja je, kako kažu, način pripremanja hrane, dok su recepti uglavnom standardni na jugu Srbije i poznati domaćinima koji ih rado pripremaju svakodnevno, poput sarme i roštilja, ali i jela koja se spremaju za neke svečane prilike.
Teleća glava u škembetu
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Starinski kuvar južne Srbije namenjen je svima koji žele da se bolje upoznaju sa gastronomskom ponudom ovog specifičnog regiona, bilo da su to turisti ili radoznali stranci, iskusne domaćice, mladi koje žele da probaju nešto novo, ali i očuvaju tradiciju.
Recept
Večeras za sutra, pripremamo teleću glavu u škembetu, specifično jelo izuzetnog "kafanskog" ukusa. Ne dozvolite da vas zbuni količina svežih namirnica, jer tokom spremanja koje duže traje, količina će se smanjiti za trećinu.
Potrebno, za veću količinu, proslave i sl:
jedna teleća glava od 7 kg
3 kg crnog luka
200 gr svinjske masti
2 glavice belog luka
2 kašike aleve paprike
2 veze zeleni
kašičica mlevenog crnog biber
vageta
kačkavalj ili kajmak, pavlaka
Priprema:
U veliku šerpu stavite teleću glavu, nalijte vodom i kuvajte oko 7 sati na tihoj vatri.
Škembiće operite u 5 voda i skuvajte u 6 litara vode. Kuvajte 5 sati.
Kada je glava skuvana, da se odvoji meso od kostiju, odvojite meso i mozak, usitnite i ostavite sa strane. Kuvane škembiće iseckajte.
Crni luk sitno iseckajte i pržite na masti. Zelen očistite, sitno naseckajte i dinstajte sa lukom da povrće omekša.
Naposletku dodajte mesni deo. Začinite sa suvim začinom, biberom i alevom paprikom. Nalite sa 1 litrom supe u kojoj se kuvala glava.
Preručite u zemljani sud i pecite u rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice i odmah pospite sa rendanim kačkavaljem ili ukrasite kuglicom kajmaka, pavlakom ili kiselim mlekom.
Uz crveno vino, prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)