SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
Oni su pripremajući nacionalna jela, ali i slatkiše, osvojili 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju i time odbranili titulu državnog šampiona na jubilarnom 30. prvenstvu ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije za period 2016-2018, održanom u Kragujevcu.
Tajna niških ugostitelja je, kako kažu, način pripremanja hrane, dok su recepti uglavnom standardni na jugu Srbije i poznati domaćinima koji ih rado pripremaju svakodnevno, poput sarme i roštilja, ali i jela koja se spremaju za neke svečane prilike.
Teleća glava u škembetu
Možda vas zanima:
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Možda vas zanima:
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
OVAKAV NERED SLOBODNO NAPRAVITE Papazjanija je simbol za haos, ali sasvim opravdan kada je kuvanje u pitanju (VIDEO)
Ovo starinsko jelo, zbog obilja pomešanih sastojaka, postalo je sinonim za zbrku, nered, mešavinu svega i svačega…
Starinski kuvar južne Srbije namenjen je svima koji žele da se bolje upoznaju sa gastronomskom ponudom ovog specifičnog regiona, bilo da su to turisti ili radoznali stranci, iskusne domaćice, mladi koje žele da probaju nešto novo, ali i očuvaju tradiciju.
Recept
Večeras za sutra, pripremamo teleću glavu u škembetu, specifično jelo izuzetnog "kafanskog" ukusa. Ne dozvolite da vas zbuni količina svežih namirnica, jer tokom spremanja koje duže traje, količina će se smanjiti za trećinu.
Potrebno, za veću količinu, proslave i sl:
jedna teleća glava od 7 kg
3 kg crnog luka
200 gr svinjske masti
2 glavice belog luka
2 kašike aleve paprike
2 veze zeleni
kašičica mlevenog crnog biber
vageta
kačkavalj ili kajmak, pavlaka
Priprema:
U veliku šerpu stavite teleću glavu, nalijte vodom i kuvajte oko 7 sati na tihoj vatri.
Škembiće operite u 5 voda i skuvajte u 6 litara vode. Kuvajte 5 sati.
Kada je glava skuvana, da se odvoji meso od kostiju, odvojite meso i mozak, usitnite i ostavite sa strane. Kuvane škembiće iseckajte.
Crni luk sitno iseckajte i pržite na masti. Zelen očistite, sitno naseckajte i dinstajte sa lukom da povrće omekša.
Naposletku dodajte mesni deo. Začinite sa suvim začinom, biberom i alevom paprikom. Nalite sa 1 litrom supe u kojoj se kuvala glava.
Preručite u zemljani sud i pecite u rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice i odmah pospite sa rendanim kačkavaljem ili ukrasite kuglicom kajmaka, pavlakom ili kiselim mlekom.
Uz crveno vino, prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)