SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.

Oni su pripremajući nacionalna jela, ali i slatkiše, osvojili 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju i time odbranili titulu državnog šampiona na jubilarnom 30. prvenstvu ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije za period 2016-2018, održanom u Kragujevcu.
Tajna niških ugostitelja je, kako kažu, način pripremanja hrane, dok su recepti uglavnom standardni na jugu Srbije i poznati domaćinima koji ih rado pripremaju svakodnevno, poput sarme i roštilja, ali i jela koja se spremaju za neke svečane prilike.
Teleća glava u škembetu
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom
Možda vas zanima:

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

Kolač sa pekmezom: Jednostavan je i ne košta mnogo (VIDEO)
Otkrijte tajnu najmekšeg i najsočnijeg kolača sa pekmezom
Starinski kuvar južne Srbije namenjen je svima koji žele da se bolje upoznaju sa gastronomskom ponudom ovog specifičnog regiona, bilo da su to turisti ili radoznali stranci, iskusne domaćice, mladi koje žele da probaju nešto novo, ali i očuvaju tradiciju.
Recept
Večeras za sutra, pripremamo teleću glavu u škembetu, specifično jelo izuzetnog "kafanskog" ukusa. Ne dozvolite da vas zbuni količina svežih namirnica, jer tokom spremanja koje duže traje, količina će se smanjiti za trećinu.
Potrebno, za veću količinu, proslave i sl:
jedna teleća glava od 7 kg
4 kg škembića
3 kg crnog luka
200 gr svinjske masti
2 glavice belog luka
2 kašike aleve paprike
2 veze zeleni
kašičica mlevenog crnog biber
vageta
kačkavalj ili kajmak, pavlaka
Priprema:
U veliku šerpu stavite teleću glavu, nalijte vodom i kuvajte oko 7 sati na tihoj vatri.
Škembiće operite u 5 voda i skuvajte u 6 litara vode. Kuvajte 5 sati.
Kada je glava skuvana, da se odvoji meso od kostiju, odvojite meso i mozak, usitnite i ostavite sa strane. Kuvane škembiće iseckajte.
Crni luk sitno iseckajte i pržite na masti. Zelen očistite, sitno naseckajte i dinstajte sa lukom da povrće omekša.
Naposletku dodajte mesni deo. Začinite sa suvim začinom, biberom i alevom paprikom. Nalite sa 1 litrom supe u kojoj se kuvala glava.
Preručite u zemljani sud i pecite u rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice i odmah pospite sa rendanim kačkavaljem ili ukrasite kuglicom kajmaka, pavlakom ili kiselim mlekom.
Uz crveno vino, prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije
U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Komentari(0)