SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.

SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Printscreen/Youtube

Oni su pripremajući nacionalna jela, ali i slatkiše, osvojili 7 pehara, 19 zlatnih i 1 srebrnu medalju i time odbranili titulu državnog šampiona na jubilarnom 30. prvenstvu ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije za period 2016-2018, održanom u Kragujevcu.

Tajna niških ugostitelja je, kako kažu, način pripremanja hrane, dok su recepti uglavnom standardni na jugu Srbije i poznati domaćinima koji ih rado pripremaju svakodnevno, poput sarme i roštilja, ali i jela koja se spremaju za neke svečane prilike.

Teleća glava u škembetu


Možda vas zanima:

Najveći kuvarski "poduhvat" je teleća glava u škembetu, kako kaže Gordana, ništa bolje nisu skuvale.

Možda vas zanima:

- Trebalo je naći lonac u koji će stati glava, morale smo da odemo do Pančeva i pozajmimo od prijatelja kuvara ogromni lonac, pa smo premeravale Marijinu rernu kako bi taj lonac stao, poklopac nije mogao da stane, pa smo morale da stavljamo foliju i uvezujemo lonac kako bismo ga hermetički zatvorile itd... Međutim, proizvod koji smo dobile opravdao je naše mučenje oko pripreme. A i gosti su bili zadovoljni zato što je ovo jelo za 15 ljudi - priseća se Gordana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Starinski kuvar južne Srbije namenjen je svima koji žele da se bolje upoznaju sa gastronomskom ponudom ovog specifičnog regiona, bilo da su to turisti ili radoznali stranci, iskusne domaćice, mladi koje žele da probaju nešto novo, ali i očuvaju tradiciju.

Recept

 

Večeras za sutra, pripremamo teleću glavu u škembetu, specifično jelo izuzetnog "kafanskog" ukusa. Ne dozvolite da vas zbuni količina svežih namirnica, jer tokom spremanja koje duže traje, količina će se smanjiti za trećinu.

Potrebno, za veću količinu, proslave i sl: 

jedna teleća glava od 7 kg

4 kg škembića
3 kg crnog luka
200 gr svinjske masti
2 glavice belog luka
2 kašike aleve paprike
2 veze zeleni
kašičica mlevenog crnog biber
vageta
kačkavalj ili kajmak, pavlaka

Priprema:

U veliku šerpu stavite teleću glavu, nalijte vodom i kuvajte oko 7 sati na tihoj vatri.

Škembiće operite u 5 voda i skuvajte u 6 litara vode. Kuvajte 5 sati.

Kada je glava skuvana, da se odvoji meso od kostiju, odvojite meso i mozak, usitnite i ostavite sa strane. Kuvane škembiće iseckajte.

Crni luk sitno iseckajte i pržite na masti. Zelen očistite, sitno naseckajte i dinstajte sa lukom da povrće omekša.

Naposletku dodajte mesni deo. Začinite sa suvim začinom, biberom i alevom paprikom. Nalite sa 1 litrom supe u kojoj se kuvala glava.

Preručite u zemljani sud i pecite u rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta. Gotovo jelo izvadite iz pećnice i odmah pospite sa rendanim kačkavaljem ili ukrasite kuglicom kajmaka, pavlakom ili kiselim mlekom.

Uz crveno vino, prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading