RECEPT ZA BUHTLE SA KREMOM ILI DŽEMOM Omiljena slatka užina u detinjstvu!
Evo kako se pripremaju buhtle.
Buhtle su nekada bile obavezne za večeru ili doručak, bar jednom nedeljno, a prodavale su se i u pekarama. Izdašno, mekano i mirišljavo testo punjeno džemom, pekmezom ili kremom miriše na detinjstvo i najbolje je od svega je to što mogu lako da se spreme.
Potrebno:
300 ml mlakog mleka
10 grama suvog kvasca
Možda vas zanima:
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.
Možda vas zanima:
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.
Možda vas zanima:
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
ŠAPE SA ORASIMA NA BRZINU Starinski keksići, recept za omiljene sitne kolače
Bakin recept blaga vredan.
jedno jaje
2 žumanca
5 kašika šećera
jedan vanilin šećer
100 grama putera sobne temperature
malo soli
rendana korica od limuna ili narandže
oko 700 grama brašna
Još potrebno:
nutela ili pekmez ili džem (za punjenje)
oko 40 grama istopljenog putera za premazivanje testa pre pečenja
Priprema:
U mlako mleko dodati jednu kašiku šećera i kvasac, izmešati i ostaviti da nadođe, oko 5 minuta. Sve ostale sastojke staviti u sud za mešanje i dodati mleko sa kvascem. Umutiti mikserom, delom za testo, nekoliko minuta.
Testo zatim staviti na dasku i još ga malo doraditi ručno, dok ne dobije sjaj. Staviti testo u posudu koja je namazana tankim slojem ulja ili putera i testo takođe malo namazati uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti da se diže na toplom mestu, oko sat vremena.
Naraslo testo podeliti na 20 loptica i malo ih doraditi, lagano. Svaku lopticu malo dlanovima pritisnuti da se dobije krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti punjenje, dobro spojiti krajeve testa da punjenje ne iscuri, celu lopticu premazati istopljenim puterom i stavljati u podmazanu duboku tepsiju. Ivica tepsije treba da je najmanje 5 cm.
Buhtle ostaviti oko 20 minuta da još narastu i peći ih oko 35 do 40 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
Izvor: Noizz Food
STAROPLANINSKA PITA: Najtraženija od svih pita, sa filom koji je čista riznica ZDRAVLJA
Saroplaninska pita od koprive je toliko ukusna da ćete poželeti stalno da je pravite
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
Komentari(0)