TRADICIONALNI SPECIJALITET PLANINSKIH KRAJEVA Ovo ukusno jelo se nalazi na listi Nematerijalne kulturne baštine

M. M.

14:10

Gastronomija 0

Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.

TRADICIONALNI SPECIJALITET PLANINSKIH KRAJEVA Ovo ukusno jelo se nalazi na listi Nematerijalne kulturne baštine
Printscreen/Youtube

Ovo pastirsko jelo deo je i običajne prakse, pre svega vezane za Đurđevdan. Njegova priprema od mleka dobijenog nakon ritualno obavljane muže ovaca na Đuđravdan, prve u toj godini, je obavezan deo proslavljanja prazinka i praznične trpeze. Prirpema i upotreba ovog jela deo je tradicionalnih zanatskih znanja i veština, ali društvenih običaja, rituala i svečanih događaja, u mestima u istočnoj i južnoj Srbiji.

Osnovni sastojci belmuža su mladi nesoljeni sir, belo i kukuruzno brašno i so. Sir ne bi trebalo da bude stariji od dva dana.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Belmuž je najbolje kuvati u kazanu. Sir se topi na laganoj vatri uz mešanje dok se rastopi i počne da se kuva. Zatim se polako dodaje brašno uz stalno mešanje. Kad se izdvoji masnoća po ivici posude, a smesa bude kompaktna belmuž je gotov. Jelo se servira toplo i dosta je kalorično.

 

Komentari(0)

Loading