Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta

Teodora Tojagić

21:00

Gastronomija 0

Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

vaskršnji hleb
Printscreen/Youtube

Uskrs je praznik kada miris domaće pogače budi najlepše uspomene. Dok se trpeza puni tradicionalnim jelima, jedno slatko iznenađenje svakome izmamljuje osmeh – mekana, mirisna uskršnja pogača punjena čokoladom, koja svojim izgledom i ukusom bez dileme može da stane rame uz rame sa najlepšim tortama i kolačima.

Ova pogača je spoj svega što volimo za praznike – topline doma, slatkoće detinjstva i raskošnog izgleda koji će zadiviti i goste i ukućane. A iako izgleda svečano, pravi se lako i uvek uspeva!

Potrebno je:

500 g brašna

Možda vas zanima:

8 g suvog kvasca ili 25 g svežeg

Možda vas zanima:

200 ml mleka

Možda vas zanima:

1 kašičica šećera

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema: 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Aktivirajte kvacas u mlakom mleku, a potom dodajte šećer, brašno, jaje, ulje, vanilin šećer. Ostavite testo da naraste. Kada je testo naraslo, preručite ga na radnu površinu i umesite sa uljem i maslacem. Razvaljajte na radnu površinu pa filujte komadićima čokolade i jednom kašikom šećera. Urolajte u rolat, a potom rolat isecite uzduž. Urolajte testo u oblik pužića i stavite u kalup za pečenje i ostavite 15 minuta da naraste. Premažite testo mešavinom žumanceta i mleka i pecite na tihoj vatri od 160 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

100 g šećera
50 ml ulja
50 g putera
70-80g mini čokoladni komadići
1 vanil šećer
Malo ekstrata od vanile

Za premazivnje je potrebno:

1 žumance
1 kašika mleka

Komentari(0)

Loading