NEZAMENJIVI DEO SRPSKE KULTURE Pod šljivom ima mesta za sve

M. M.

15:30 >> 12:02

Gastronomija 0

Srbi je vole u svim oblicima, a uz njen uzgoj negovali su i sebe

NEZAMENJIVI DEO SRPSKE KULTURE Pod šljivom ima mesta za sve
Printscreen/Youtube

Nekada se srpska šljiva mogla naći širom Evrope i Severne Amerike. Kraljevina Srbija je izvozila hiljade tona šljiva i proizvoda od šljiva, od suvih šljiva preko pekmeza do rakije šljivovice. Iako je danas izvoz srpske šljive opao, Srbija je i dalje među vodećim proizvođačima ovog voća, a definitivno i najprepoznatljivija.

Šljiva u Srbiji najbolje uspeva kada su stabla posađena u brdsko-planinskim područjima, jer ovom drvetu najviše prija umereno-kontinentalna klima, sa godišnjim padavinama ne većim od 800mm.

Šljiva po prirodi vrlo rano cveta i rano daje plodove, ali su oni izuzetno osetljivi na mrazeve. Iz ovoga primećujemo još jedan razlog zašto je bitno odabrati dobar teren za uzgoj, zaštićen od hladnoća i mraza, jer, na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manji rizik za pojavu mraza.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najpoznatije sorte šljive u Srbiji su:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dženerika- divlja šljiva i osnova za kalemljenje

Dženerika je stara sorta šljive koja je opevana čak i u brojnim narodnim pesmama, i jedina “podloga” odnosno kalem na koju se oslanja celokupni voćarski potencijal naše zemlje.

Dženerika poreklo vodi iz Rusije, spada u red dekorativnih šljiva, daje krupne plodove i ostvaruje velike rodove u kombinaciji sa drugim vrstama.  Osim što je jednostavna za uzgoj, džanerika nema ni prirodnih neprijatelja, te je njena proizvodnja potpuno ekološka.

Čačanska lepotica i čačanska rodna

Čačanska lepotica i Čačanska rodna šljiva su neke od domaćih vrsta koje postižu najvišu cenu na tržištu i najviše se koriste za sušenje i preradu.

Valjevka šljiva

Šljiva Valjevka je stvorena u gradu Valjevu, po kom nosi ime, i to ukrštanjem sorti Agen 707 i Senlejke, 1959. godine na Institutu za voćarstvo. Plod Valjevke je težak do 40 g, karakterističnog, ovalnog oblika, a meso joj je žuto, slatko-kiselog ukusa.

Zdravlje

Važno je znati da je šljiva i izuzetno zdrava. Šljive obiluju vitaminima i mineralima, one su prirodni izvor vlakana, a vlakna pektina u šljivi utiče na snižavanje holesterola u krvi.Takođe, šljive štite krve sudove od oksidativnog stresa izazvanog lošim navikama, odnosno sprečavaju pojavu ateroskleroze i srčanog udara.

Komentari(0)

Loading