ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu

12:00

Gastronomija 0

Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
rina.rs

 

Sve je više preduzetnika koji su odlučili da iskoriste ono što je priroda dala i voće prerađuju. Jedna od najsavremenijih destilerija rakije u jugoistočnoj Evropi nalazi se u Kosjeriću i na godišnjem nivou proizvode oko 250 000 litara rakije, iako su joj kapaciteti znatno veći. Destilerija Zarić jedina je srpska rakija sa zaštićenim geografskim poreklom.

Porodičnu tradiciju proizvodnje rakije, Zarići su nastavili u nekadašnjem podrumu Povlen koji datira iz 1946 godine. Danas, mogu se pohvaliti da u najsavremenijoj destileriji u jugoistočnoj Evropi proizvode rakiju vrhunskog kvaliteta koja je pobrala mnoga svetska priznanja i nagrade.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

rina.rs

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Šljiva Kraljica, , dunja Nostalgija, kajsija, kruška Nirvana, medovača, Koketa višnja, čak i malina Opsesija koju su Francuzi svrstali među 15 najboljih voćnih destilata na planeti, samo su neka od priznanja koje su osvojile rakije Zarića.

„ Rakija koja je Srbiju upravo predstavila u najlepšem svetlu je Nirvana, rakija od kruške viljamovke koja je na najprestižnijem Sajmu u Americi, u Vegasu 2016.godine osvojilia najprestižniju nagradu, Dabl gold, i 2020 na Spirit Selekšnu ušla u deset najboljih . Kada je reč o rakiji od šljive, iza nje su Zlatna priznanja, ali je stranci mešaju sa konjacima tako da nam u narednim godinama predstoje edukacije kako bi stranci razumeli našu, srpsku šljivu „, kazao je za RINU, Milan Zarić.

rina.rs

 

Rakija Zarića može se pohvaliti i sa zaštićenim geografskim poreklom.

“ Geografsko poreklo je jedan od načina na koji smo hteli da prezentujemo šljivu, jer je ovaj kraj još uvek zadržao stare autohtone sorte poput požegače, trnovače, crvene ranke od kojih mi upravo proizvodimo našu čuvenu Kraljicu. Na taj način sačuvali smo i stara gazdinstva koja imaju upravo takve zasade „, kaže Milan Zarić, 41 godišnji vlasnik destilerije Zarić.

rina.rs

 

Godišnje se u destileriji Zarića proizvede oko 250 hiljada litara rakije,a kapaciteti su znatno veći. Od najsavremeniijih kazana, svakodnevnih kontrola do ležanja rakije, ništa nije prepušteno slučaju. Na malom kazančiću se rade uzorci ,a srpska rakija mora i odležati u hrastovim buradima koji joj daju poseban šmek.

„ Hrast daje taj finalni potpis, tanini, aroma vanile, buke šljive oplemenjuje srpsku rakiju“, dodaje Zarić.

Kvalitetom rakije, Zarići su odavno već postali prepoznatljiv brend i na jedinstven način predstavljaju ne samo opštinu Kosjerić već i Srbiju u najlepšem svetlu.

 

rina.rs

 

(Izvor: RINA.rs)

Komentari(0)

Loading