NEZAMENJIVI DEO SRPSKE KULTURE Pod šljivom ima mesta za sve
Srbi je vole u svim oblicima, a uz njen uzgoj negovali su i sebe

Nekada se srpska šljiva mogla naći širom Evrope i Severne Amerike. Kraljevina Srbija je izvozila hiljade tona šljiva i proizvoda od šljiva, od suvih šljiva preko pekmeza do rakije šljivovice. Iako je danas izvoz srpske šljive opao, Srbija je i dalje među vodećim proizvođačima ovog voća, a definitivno i najprepoznatljivija.
Šljiva u Srbiji najbolje uspeva kada su stabla posađena u brdsko-planinskim područjima, jer ovom drvetu najviše prija umereno-kontinentalna klima, sa godišnjim padavinama ne većim od 800mm.
Šljiva po prirodi vrlo rano cveta i rano daje plodove, ali su oni izuzetno osetljivi na mrazeve. Iz ovoga primećujemo još jedan razlog zašto je bitno odabrati dobar teren za uzgoj, zaštićen od hladnoća i mraza, jer, na brežuljcima je temperatura ujednačenija pa je manji rizik za pojavu mraza.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

LEGENDE, SRPSKI SVECI I PLEMIĆI Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)
Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposedniku, svecu ili reči koja opisuje određenu karakteristiku tog mesta
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

LEGENDE, SRPSKI SVECI I PLEMIĆI Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)
Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposedniku, svecu ili reči koja opisuje određenu karakteristiku tog mesta
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

LEGENDE, SRPSKI SVECI I PLEMIĆI Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)
Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposedniku, svecu ili reči koja opisuje određenu karakteristiku tog mesta
Najpoznatije sorte šljive u Srbiji su:
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

LEGENDE, SRPSKI SVECI I PLEMIĆI Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)
Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposedniku, svecu ili reči koja opisuje određenu karakteristiku tog mesta
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

LEGENDE, SRPSKI SVECI I PLEMIĆI Znate li poreklo imena vašeg grada? (FOTO)
Gradovi u Srbiji su imena često dobijali po nekom zemljoposedniku, svecu ili reči koja opisuje određenu karakteristiku tog mesta
Dženerika- divlja šljiva i osnova za kalemljenje
Dženerika je stara sorta šljive koja je opevana čak i u brojnim narodnim pesmama, i jedina “podloga” odnosno kalem na koju se oslanja celokupni voćarski potencijal naše zemlje.
Dženerika poreklo vodi iz Rusije, spada u red dekorativnih šljiva, daje krupne plodove i ostvaruje velike rodove u kombinaciji sa drugim vrstama. Osim što je jednostavna za uzgoj, džanerika nema ni prirodnih neprijatelja, te je njena proizvodnja potpuno ekološka.
Čačanska lepotica i čačanska rodna
Čačanska lepotica i Čačanska rodna šljiva su neke od domaćih vrsta koje postižu najvišu cenu na tržištu i najviše se koriste za sušenje i preradu.
Valjevka šljiva
Šljiva Valjevka je stvorena u gradu Valjevu, po kom nosi ime, i to ukrštanjem sorti Agen 707 i Senlejke, 1959. godine na Institutu za voćarstvo. Plod Valjevke je težak do 40 g, karakterističnog, ovalnog oblika, a meso joj je žuto, slatko-kiselog ukusa.
Zdravlje
Važno je znati da je šljiva i izuzetno zdrava. Šljive obiluju vitaminima i mineralima, one su prirodni izvor vlakana, a vlakna pektina u šljivi utiče na snižavanje holesterola u krvi.Takođe, šljive štite krve sudove od oksidativnog stresa izazvanog lošim navikama, odnosno sprečavaju pojavu ateroskleroze i srčanog udara.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.
Komentari(0)