Čorba od jagnjetine – planinski specijalitet Peštera koji greje dušu

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Na prostranstvima Pešterske visoravni, gde su zime oštre, a proleća kratka, kuhinja je oduvek bila oslonjena na ono što priroda i stočarstvo pružaju. Među jelima koja su opstala vekovima posebno mesto zauzima čorba od jagnjetine – gusta, mirisna i snažna, spremana da greje i okrepi.

teleća čorba
Shutterstock

Pešterski način kuvanja

Pešter je poznat po uzgoju ovaca, a jagnjetina se smatra ponosom ovog kraja. Čorba od jagnjetine nije samo svakodnevno jelo – ona je deo tradicije posluživanja gostiju na slavljima, svadbama i zimi kada se porodica okupi oko ognjišta. Tajna njenog ukusa leži u sporom kuvanju mesa i povrća na blagoj vatri, uz dodatak domaćih začina.

Šta je potrebno za čorbu od jagnjetine

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema

  • Jagnjetinu isecite na komade i stavite u dublji lonac. Nalijte hladnom vodom, dodajte so i lovorov list, pa pustite da provri.
  • Sklonite penu koja se stvori, zatim dodajte krupno seckan luk, šargarepu, paškanat i krompir. Kuvajte na tihoj vatri oko sat i po, dok meso ne omekša.
  • Dodajte pirinač i kuvajte još 15 minuta.
  • Za zapršku, umućeno jaje pomešajte sa pavlakom i malo vrele supe, pa lagano umešajte u čorbu da se ne zgruša.
  • Posipajte seckanim peršunom i poslužite dok je vruće.

Zašto je posebna

Pešterska čorba od jagnjetine poznata je po bogatom ukusu i gustini koja gotovo prelazi u paprikaš. U mnogim domaćinstvima dodaje se i domaća rezanica umesto pirinča, a pojedini majstori kuvanja umeju da je obogate kiselim mlekom uz serviranje.

Gde je probati danas

Osim u domaćinstvima Pešterske visoravni, najbolja čorba od jagnjetine može se naći u etno-restoranima Sjenice i Novog Pazara, gde se i dalje priprema na tradicionalan način – u bakarnim kazanima na laganoj vatri.

Komentari(0)

Loading