Staro jelo koje obožavaju mnoge generacije: Ovako su ga naši stari spremali, veoma je hranljivo
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve.

Belmuž je tradicionalno staro srpsko jelo uz koje su uživale generacije i generacije, a najčešće se vezuje za planinske krajeve.
Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve, a recept je jako prost i garantuje da će vam držati sitost. Za pripremu je potrebno izuzetno malo vremena i truda, a ukus može biti očaravajući.
Sastojci:
Sir – mladi punomasni ili kravlji ili ovčiji (bolji je ukus ako se pomeša više vrsta)
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Priprema:
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Možda vas zanima:

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Proleće u tanjiru: Recept za zaboravljeni vlaški specijalitet – belmuž sa mladim lukom
Jednostavno jelo iz istočne Srbije koje miriše na proleće i planinsku svežinu – belmuž sa mladim lukom i divljim biljem vraća nas u dane kada se kuvalo uz ognjište i vetar sa Stare planine.
Prvi isecite sir na komade, a onda ga stavite u jednu malo veću kuhinjsku posudu. Upalite ringlu na 2 ili 3 i lagano ga zagrevajte na niskoj temperaturi. Nikako nemojte pojačavati kako se ne bi desilo da vam sir izgori.
Nakon što se sir otopi, dodajte so i brašno mešajte neko vreme varjačom. Količinu soli odredite po sopstvenom ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko je sam sir slan.

CARSKA PITA SA AJVAROM: Najbolja za slavsku trpezu - predjelo od kojeg kreće voda na usta
Carska pita sa ajvarom je najbolja za slavsku trpezu, a od takvog predjela kreće voda na usta

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle

Lepinja sa sve: Zašto se ova leskovačka poslastica jede isključivo u sitne noćne sate?
Saznajte zanimljive detalje o omiljenom specijalitetu Leskovca, čija popularnost raste u kasnim noćnim satima

NAJLEPŠA POSLASTICA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Turska torta "Šeherezada" - kremasta i sočna, recept iskusnih domaćica
Turska torta "Šeherezada" je najlepša poslastica koja ostavlja bez dana, kremasta je, sočna, a recept je iskusnih domaćica

Valjevska podvarak-pita: Zimski specijalitet iz Valjeva koji spaja kiseli kupus i domaće kore
Saznajte kako se pravi tradicionalna pita iz Valjeva koja spaja ukuse zimskog podvarka sa finim domaćim korama
Komentari(0)