Tradicionalni dezert: SUTLIJAŠ budi nostalgiju

Kiza R

11:00

Gastronomija 1

Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.

sutlijaš
Shutterstock

Potrebno je:

1 l mleka
150 g pirinča
100 g šećera 
1 kesica vanilin šećera
Prstohvat soli
limunova kora
cimet
 

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Operite pirinač. Mleko zagrejte u šerpi pa kad krene da vri stavite pirinač i prstohvat soli. Onda kuvajte na tihoj vatri, 30 do 40 minuta, uz povremeno mešanje, dok pirinač ne omekša. Potom umešajte šećer, vanilin šećer i limunovu koru, pa mešajte dok se ne otopi. Skinite sa vatre pa prebacite sutlijaš u činije i pustite da se prohladi. Pospite sutlijaš cimetom.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(1)

Loading
dara

18.02.2025 13:44

Otkako sam kupila,solisovo kuvalo za pirinač.A pirinča uvek ostane tek toliko da napravim čuveni sutlijaš.