NEKADA SU IH SVI OBOŽAVALI, A SADA SU ZABORAVLJENI Ova tri slatkiša volela je cela Jugoslavija, nisu skupa i lako se prave
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
Nedeljni ručak nekada nije mogao da se zamisli bez ukusnih dezerata koji su nestajali sa tanjira za tili čas. Nekada su to bile raskošne torte, nekada jednostavni kolači koji se prave od onoga što trenutno imate u kuhinji.
Tri omiljena starinska sutlijaš, koh i pita s jabukama, nikada za neke nisu izašli iz mode.
Možda vas zanima:
Tradicionalni dezert: SUTLIJAŠ budi nostalgiju
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
Recept za KOH OD PIRINČA: Starinska poslastica koja se prenosi s generacije na generaciju (VIDEO)
Za koh od pirinča su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u kihinji
Možda vas zanima:
Tradicionalni dezert: SUTLIJAŠ budi nostalgiju
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
Recept za KOH OD PIRINČA: Starinska poslastica koja se prenosi s generacije na generaciju (VIDEO)
Za koh od pirinča su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u kihinji
Možda vas zanima:
Tradicionalni dezert: SUTLIJAŠ budi nostalgiju
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
Recept za KOH OD PIRINČA: Starinska poslastica koja se prenosi s generacije na generaciju (VIDEO)
Za koh od pirinča su vam potrebni sastojci koje verovatno već imate u kihinji
Ako ih i vi volite ovo je prilika da se prisetite kako se prave i ponovo svoje ukućane iznenadite nekim od ovih jugoslovenskih dezerata.
Sutlijaš
Shutterstock
Prvi od njih, sutlijaš, predstavlja savršen spoj pirinča, mleka, šećera i cimeta. Evo kako se priprema.
Recept:
Pirinač operite, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode.
Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka.
Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte i burbon šećer, običan šećer i mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
Koh
Shutterstock
U nedostatku vremena i ideja za pripremu kolača i slatkiša, domaćice pribegavaju starinskim receptima koji su dokazano isprobani i sa kojima nema greške.
Jedna od tih poslastica je i koh od griza, bez dodatka običnog belog brašna koji menja teksturu kolača. Koh od griza je lagan i vazdušast, brzo se priprema, a većina domaćica sve sastojke za pripremu ovog kolača već ima u kući.
Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 9 kašika griza
- kesica praška za pecivo
- litar mleka
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite mikserom u čvrst sneg. Potom dodajte šećer, pa nastavite da mutite dok se belanca i šećer ne sjedine.
U masu lagano umešajte griz, prašak za pecivo i žumanca, pa sipajte smesu u kalup koji ste prethodno premazali mašću ili uljem i posuli običnim belim brašnom.
Tepsiju stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni, pa pecite dok se ivice kolača ne odvoje od tepsije.
Pita s jabukama
Printscreen/Youtube
Sastojci:
- 1,5 kg jabuka
- 500 g tankih kora za pite
- 12 kašika šećera šećera
- 6 kašika griza
- malo cimeta
Priprema:
Jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru namazati sa malo ulja i posuti sa malo šećera.Na treću koru staviti na početku rendane jabuke malo ih poprskati sa uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Uviti u rolat i staviti u podmazan pleh. Tako redom dok se ne utroše sve kore i jabuke. Rolat odozgo premazati sa uljem i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 250°C, pa je smanjiti na 200°C. Peći dok ne porumeni, otprilike 25 minuta. Ohladjenu pitu seći na parčiće i svako parče posuti sa šećerom u prahu.
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
Komentari(0)