PASULJ NA SRPSKI NAČIN Jelo koje govori 100 jezika

Jelena Vamović

16:18

Gastronomija 0

Ukoliko posećujete Srbiju negde oko Božića ili Uskrsa, verovatno ćete imati priliku da probate neke od tradicionalnih srpskih specijaliteta, popularno jelo koje svakako morate potražiti i probati zove se prebranac.

PASULJ NA SRPSKI NAČIN Jelo koje govori 100 jezika
printscreen youtube

 

Tokom duge hladne zime, jedan obrok ima posebno mesto u našem srcu i u našem stomaku, a to je prebranac. Ova kulinarska poslastica sastoji se od pečenog pasulja i nekoliko drugih sastojaka. Krajnji rezultat je ukusna tepsija koje jednostavno ne možete zasititi.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

View this post on Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

A post shared by Mikina kuhinja (@mikina_kuhinja)

Srećom, ovo je jedan od najjeftinijih obroka, pa napravite dodatne porcije i sačuvajte ih za kasnije. Kada poželite još ukusne karamelizovane mešavine pasulja i luka, jednostavno je izvucite iz frižidera i bacite u mikrotalasnu. Prebranac ima još bolji ukus kada se ponovo zagreje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by apeieats (@apeieats)

Super je jednostavno za napraviti. Ne morate to da pratite po slovu, samo verujte svom instiktu. Možete koristiti bilo koju vrstu pasulja.

Veruje da su pasulj u Srbiju doneli Turci, najverovatnije u 17. veku. Ne zaboravimo da je pasulj biljka Novog sveta i da je do 16. veka bio nepoznat u Evropi. Danas postoje slična jela turske kuhinje. I ne samo u Turskoj. U susednoj Makedoniji postoji veoma popularno jelo gravče na tavče – vrlo slično prebrancu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kafana za dva dana (@dva_dana)

 

Komentari(0)

Loading