PASULJ NA SRPSKI NAČIN Jelo koje govori 100 jezika

Jelena Vamović

16:18

Gastronomija 0

Ukoliko posećujete Srbiju negde oko Božića ili Uskrsa, verovatno ćete imati priliku da probate neke od tradicionalnih srpskih specijaliteta, popularno jelo koje svakako morate potražiti i probati zove se prebranac.

PASULJ NA SRPSKI NAČIN Jelo koje govori 100 jezika
printscreen youtube

 

Tokom duge hladne zime, jedan obrok ima posebno mesto u našem srcu i u našem stomaku, a to je prebranac. Ova kulinarska poslastica sastoji se od pečenog pasulja i nekoliko drugih sastojaka. Krajnji rezultat je ukusna tepsija koje jednostavno ne možete zasititi.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

View this post on Instagram

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

A post shared by Mikina kuhinja (@mikina_kuhinja)

Srećom, ovo je jedan od najjeftinijih obroka, pa napravite dodatne porcije i sačuvajte ih za kasnije. Kada poželite još ukusne karamelizovane mešavine pasulja i luka, jednostavno je izvucite iz frižidera i bacite u mikrotalasnu. Prebranac ima još bolji ukus kada se ponovo zagreje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by apeieats (@apeieats)

Super je jednostavno za napraviti. Ne morate to da pratite po slovu, samo verujte svom instiktu. Možete koristiti bilo koju vrstu pasulja.

Veruje da su pasulj u Srbiju doneli Turci, najverovatnije u 17. veku. Ne zaboravimo da je pasulj biljka Novog sveta i da je do 16. veka bio nepoznat u Evropi. Danas postoje slična jela turske kuhinje. I ne samo u Turskoj. U susednoj Makedoniji postoji veoma popularno jelo gravče na tavče – vrlo slično prebrancu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kafana za dva dana (@dva_dana)

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading