JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave
Krajem jula svake godine na "Žumerijadi" se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta.
Tradicionalni vlaški specijalitet žmare je jedinstveno jelo od ovčijeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a procenjuje se da se ovo jelo, u selima oko Petrovca na Mlavi sprema više od 300 godina.
Žmare su se uobičajeno služile u svečanim prilikama, venčanjima, krštenjima… a služilo se posle predjela i glavnog jela, a nekad i umesto glavnog jela. Za pripremu žmara potrebno je mnogo vremena, gotovo 16 sati, a potrebno je više ljudi za taj posao.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk.
Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.
Danas se u selu Kladurovo kod Petrovca na Mlavi održava „Žumerijada“, takmičarska manifestacije u pripremi žmara. Krajem jula svake godine na „Žumerijadi“ se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta, a pored kazana u kojima se spremaju žmare, prisutne su i tezge sa rakijama, vinom i drugim tradicionalnim proizvodima.
STAROPLANINSKA PITA: Najtraženija od svih pita, sa filom koji je čista riznica ZDRAVLJA
Saroplaninska pita od koprive je toliko ukusna da ćete poželeti stalno da je pravite
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
Komentari(0)