JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave
Krajem jula svake godine na "Žumerijadi" se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta.
Tradicionalni vlaški specijalitet žmare je jedinstveno jelo od ovčijeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a procenjuje se da se ovo jelo, u selima oko Petrovca na Mlavi sprema više od 300 godina.
Žmare su se uobičajeno služile u svečanim prilikama, venčanjima, krštenjima… a služilo se posle predjela i glavnog jela, a nekad i umesto glavnog jela. Za pripremu žmara potrebno je mnogo vremena, gotovo 16 sati, a potrebno je više ljudi za taj posao.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:
"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.
BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk.
Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.
Danas se u selu Kladurovo kod Petrovca na Mlavi održava „Žumerijada“, takmičarska manifestacije u pripremi žmara. Krajem jula svake godine na „Žumerijadi“ se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta, a pored kazana u kojima se spremaju žmare, prisutne su i tezge sa rakijama, vinom i drugim tradicionalnim proizvodima.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)