JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave

M. M.

17:00

Gastronomija 0

Krajem jula svake godine na "Žumerijadi" se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta.

JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave
printscreen youtube

 

Tradicionalni vlaški specijalitet žmare je jedinstveno jelo od ovčijeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a procenjuje se da se ovo jelo, u selima oko Petrovca na Mlavi sprema više od 300 godina.

Žmare su se uobičajeno služile u svečanim prilikama, venčanjima, krštenjima… a služilo se posle predjela i glavnog jela, a nekad i umesto glavnog jela. Za pripremu žmara potrebno je mnogo vremena, gotovo 16 sati, a potrebno je više ljudi za taj posao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

printscreen youtube

Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk.

Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.

Danas se u selu Kladurovo kod Petrovca na Mlavi održava „Žumerijada“, takmičarska manifestacije u pripremi žmara. Krajem jula svake godine na „Žumerijadi“ se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta, a pored kazana u kojima se spremaju žmare, prisutne su i tezge sa rakijama, vinom i drugim tradicionalnim proizvodima.

 

printscreen youtube

 

Komentari(0)

Loading