JEDINSTVENO VLAŠKO JELO Šta su žmare i kako se prave
Krajem jula svake godine na "Žumerijadi" se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta.

Tradicionalni vlaški specijalitet žmare je jedinstveno jelo od ovčijeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a procenjuje se da se ovo jelo, u selima oko Petrovca na Mlavi sprema više od 300 godina.
Žmare su se uobičajeno služile u svečanim prilikama, venčanjima, krštenjima… a služilo se posle predjela i glavnog jela, a nekad i umesto glavnog jela. Za pripremu žmara potrebno je mnogo vremena, gotovo 16 sati, a potrebno je više ljudi za taj posao.
Možda vas zanima:

"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.

BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:

"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.

BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.
Možda vas zanima:

"BELGRADE BEER FEST" Manifestacija posvećena pivu i dobroj muzici
"Beer fest" će se održati od 19. do 22. avgusta.

BEZ IZVORA NEMA VODE Manifestacija posvećena tradicionalnoj muzici iz zlatiborskog kraja
Sabor izvorne narodne pesme održava se 19. avgusta.

printscreen youtube
Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk.
Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.
Danas se u selu Kladurovo kod Petrovca na Mlavi održava „Žumerijada“, takmičarska manifestacije u pripremi žmara. Krajem jula svake godine na „Žumerijadi“ se napravi preko jedne tone ovog specijaliteta, a pored kazana u kojima se spremaju žmare, prisutne su i tezge sa rakijama, vinom i drugim tradicionalnim proizvodima.

printscreen youtube

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

Neodoljiva krempita bez brašna koja će vas osvojiti: Potrebno vam je nekoliko sastojaka, nema konkurenciju
Ovaj kolač je idealan izbor kada vam se jede nešto slatko, ali nemate mnogo vremena – biće gotov pre nego što završite šolju kafe.
Komentari(0)