SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.

Centralni deo svake slavske trpeze je pogača, a ove godine možete pripremiti svečanu pogaču koja će oduševiti sve.
Sveti Jovan, jedna od najčešćih slava u našim domovima, obeležava se sledećeg ponedeljka, i svaka domaćica već planira kako da pripremi svečanu trpezu.
Centralni deo svakog slavskog stola je, naravno, slavski kolač. Iako priprema može delovati zahtevno, uz pažljivo praćenje koraka, možete napraviti kolač koji će izgledom i ukusom zadiviti sve goste.
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Možda vas zanima:

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi
Pogače mogu da se spreme na mnogo načina
Ove godine, predlažemo da isprobate svečanu pogaču - moderniji pristup tradicionalnom slavskom kolaču, koji će uneti poseban šarm vašoj proslavi.
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 50 ml ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1 kg brašna
Priprema:
U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.
Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu.
Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)