SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)

20:00

Gastronomija 0

Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.

posni slavski kolač
Shutterstock

Centralni deo svake slavske trpeze je pogača, a ove godine možete pripremiti svečanu pogaču koja će oduševiti sve.

Sveti Jovan, jedna od najčešćih slava u našim domovima, obeležava se sledećeg ponedeljka, i svaka domaćica već planira kako da pripremi svečanu trpezu.

Centralni deo svakog slavskog stola je, naravno, slavski kolač. Iako priprema može delovati zahtevno, uz pažljivo praćenje koraka, možete napraviti kolač koji će izgledom i ukusom zadiviti sve goste.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ove godine, predlažemo da isprobate svečanu pogaču - moderniji pristup tradicionalnom slavskom kolaču, koji će uneti poseban šarm vašoj proslavi.

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • oko 1 kg brašna

Priprema:

U posudu sipajte toplo mleko i šećer, pa izdrobite kvasac. Ostavite da naraste nekih 10 minuta, pa kada se aktivira sipajte jogurt, 2 jajeta i 2 belanceta, ulje i sirće. Lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata.

Podelite testo na 3 jednaka dela. Svaki deo razvucite, premažite istopljenim puterom i ređajte jedno preko drugog. I poslednje testo premažite puterom. Zatim isecite ivice, pa urolajte. Isecite krajeve rolata, pa spojite ivice da dobijete krug sa rupom u sredini. Presecite na 4 mesta, pa isecite male trake. Svaku drugu savijte ka unutra. Krajeve rolata koje ste isekli stavite u sredinu.

Prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte provdiom folijom i ostavite da odstoji još pola sata, a zatim premažite umućenim žumancima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Slavski kolač premažite istopljenim puterom.

Komentari(0)

Loading