Recept za KROASAN POGAČU: Idealna ako ste u žurbi

Izvor: Lepote Srbije

17:09

Gastronomija 0

Pogače mogu da se spreme na mnogo načina

uskršnja pogača
Printscreen/Youtube

Potrebno je:

30 g kvasca svežeg
1 kašičica šećera
 50 ml ulja
200 ml jogurta
100 ml mleka
2 jaja
1 žumance
700 g brašna
 soli
mala kockica maslaca

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izmrviti kvasac, dodati mlaku vodu i šećer i ostaviti da nadođe. U vanglu izmutiti jaja, dodati kvasac, ulje, mleko, jogurt, brašno i so. Zamesiti glatko testo i ostaviti 30 minuta na toplom. Razviti na pobrašnjivom stolu i ostaviti manji deo, a ostali deo, veći, razviti okruglo. Premazati tanko maslacem i seći na trouglove - 16 trouglova. Svaki uviti u kiflicu tako da jedna strana bude ravna.
 

Pleh obložiti pek papirom, pa kifle obložiti u krug tepsije, tako da ravni deo dođe do ivice. Na sredinu staviti krug i ukrstiti ga trakama ili mrežicom pomoću valjka.

Ostaviti pokrivenu da odmara 15 minuta pa premazati žumancetom i sa malo mleka. Posuti susamom i peći na 200 stepeni 50 minuta. Prijatno!

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading