DOMAĆI BREND OSVAJA INOSTRANO TRŽIŠTE U Čačku se mesečno napravi preko 500 tona ovog proizvoda
Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.

rina.rs
Možda vas zanima:

ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
Možda vas zanima:

ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
„Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća“, izjavio je Nedimović za RINU.
Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju „Moka“ koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.

shutterstock
„Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophdono je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme“, kaže Nedimović.
Čačanska kompanija je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

rina.rs
(Izvor: RINA.rs)

Najukusnija starinska poslastica: Kolač sa šljivama i tajnim sastojkom - recept vraća u detinjstvo
Kolač sa šljivama i cimetom je najukusnija poslastica

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije
U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Da li biste danas jeli ovu hranu od koje nam je nekada išla "voda na usta"? Nema ko je nije voleo u Jugoslaviji
Možda vam ova hrana sada nije privlačna, ali nema ko je nije jeo u "zlatno doba" Jugoslavije

Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru

Kuvani paradajz s belim lukom i peršunom: Letnje jelo koje su spremale naše bake
Lagan, osvežavajuć i neodoljivo mirisan, kuvani paradajz s belim lukom i peršunom nekada je bio nezaobilazno jelo u letnjim danima širom Srbije. Danas se retko priprema, ali svaki zalogaj vraća u vreme kada se znalo šta je dobar ručak po vrelom danu.
Komentari(0)