DOMAĆI BREND OSVAJA INOSTRANO TRŽIŠTE U Čačku se mesečno napravi preko 500 tona ovog proizvoda
Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.
Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.

rina.rs
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
Možda vas zanima:
ZMIJA ČUVA BLAGO NEMANJIĆA NA OVOJ PLANINI Mnogi su prolazili kroz selo ali samo najhrabriji su upeli da uđu u usku pećinu
Legenda o blagu Nemanjića skrivenom u pećini Sokolici na planini Ostrici kod Čačka aktuelna je već decenijama unazad.
TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.
„Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća“, izjavio je Nedimović za RINU.
Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju „Moka“ koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.

shutterstock
„Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophdono je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme“, kaže Nedimović.
Čačanska kompanija je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

rina.rs
(Izvor: RINA.rs)
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Komentari(0)