DOMAĆI BREND OSVAJA INOSTRANO TRŽIŠTE U Čačku se mesečno napravi preko 500 tona ovog proizvoda
Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.
Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.
Možda vas zanima:
BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)
Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Britanski Gardijan je uvrstio među 10 najboljih banja Istočne Evrope.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
Možda vas zanima:
BANJA POZNATA ČAK DO EMIRATA Lekovite vode Gornje Trepče jedinstvene su u svetu, ovu retkost ima još samo Japan (VIDEO)
Kako je jedna od retkih banja sa radioaktivnim izvorima, Gornja Trepča je zbog toga dobila naziv atomska banja, a u njoj je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Britanski Gardijan je uvrstio među 10 najboljih banja Istočne Evrope.
NAJSTARIJI SRPSKI KOLAČ Omiljena poslastica hajduka i srpskih vojnika, nikad se ne kvari
Danas, retko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prabake!
„Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća“, izjavio je Nedimović za RINU.
Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju „Moka“ koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.
„Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophdono je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme“, kaže Nedimović.
Čačanska kompanija je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.
(Izvor: RINA.rs)
POSNE KROFNE: Napravite ih sa jabukama i ovsenim pahuljicama i uživajte u ukusu
Krofne mogu da budu i posne
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)