UVEĆAVAJU SE POVRŠINE POD GROŽĐEM U SRBIJI Samo u jednoj godini podignuto je preko 300 hektara novih vinograda, mladi čuvaju recepte predaka
Sve je više mladih koji se odlučuju da nastave tradiciju svojih predaka i da se bave vinogradarstvom.

Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole na četiri hektara uzgaja nekoliko sorti, a vino pravi na tradicionalan način kao što je to činio i njegov pradeda. Na njegovom imanju najzastupljenije su sorte malaga, šardone ali i vranac, kabernet i prokupac. Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

rina.rs
Možda vas zanima:

MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.

NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
Možda vas zanima:

MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.

NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
„Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi, Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta. Naša vinarija za sada je mala, nema čak ni ime ali svako ko je probao domaće vino, oduševio se“, kaže mladi vinogradar.
Vinski sektor postao je strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, u njega je tokom prethodne godine uloženo 14 miliona evra podsticaja i podignuto je preko 300 hektara novih vinograda. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ističe da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri miliona evra za nove zasade.

rina.rs
„Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo 8% zasada, a plan je da ih bude 20% u narednih nekoliko godina“, objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu.
„Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom“, dodao je Stanojević.
(Izvor: RINA.rs)

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.
Komentari(0)