UVEĆAVAJU SE POVRŠINE POD GROŽĐEM U SRBIJI Samo u jednoj godini podignuto je preko 300 hektara novih vinograda, mladi čuvaju recepte predaka
Sve je više mladih koji se odlučuju da nastave tradiciju svojih predaka i da se bave vinogradarstvom.
Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole na četiri hektara uzgaja nekoliko sorti, a vino pravi na tradicionalan način kao što je to činio i njegov pradeda. Na njegovom imanju najzastupljenije su sorte malaga, šardone ali i vranac, kabernet i prokupac. Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

rina.rs
Možda vas zanima:
MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.
NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
Možda vas zanima:
MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.
NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
„Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi, Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta. Naša vinarija za sada je mala, nema čak ni ime ali svako ko je probao domaće vino, oduševio se“, kaže mladi vinogradar.
Vinski sektor postao je strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, u njega je tokom prethodne godine uloženo 14 miliona evra podsticaja i podignuto je preko 300 hektara novih vinograda. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ističe da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri miliona evra za nove zasade.

rina.rs
„Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo 8% zasada, a plan je da ih bude 20% u narednih nekoliko godina“, objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu.
„Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom“, dodao je Stanojević.
(Izvor: RINA.rs)
RECEPT ZA STARINSKE OBLANDE: Prave se od samo 4 sastojaka, a ukus je neodoljiv
Jednostavni kolači često su oni koji i osvajaju srca mnogih, a ova seljačka ali ukusna oblanda je pravi primer.
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Komentari(0)