UVEĆAVAJU SE POVRŠINE POD GROŽĐEM U SRBIJI Samo u jednoj godini podignuto je preko 300 hektara novih vinograda, mladi čuvaju recepte predaka
Sve je više mladih koji se odlučuju da nastave tradiciju svojih predaka i da se bave vinogradarstvom.

Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole na četiri hektara uzgaja nekoliko sorti, a vino pravi na tradicionalan način kao što je to činio i njegov pradeda. Na njegovom imanju najzastupljenije su sorte malaga, šardone ali i vranac, kabernet i prokupac. Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

rina.rs
Možda vas zanima:

MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.

NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
Možda vas zanima:

MEŠTANI SU MISLILI DA JE SAN Novak Đoković brao grožđe u selu kod Topole, svi su ostali u čudu kad su ga videli u vinogradu
Srpska vina postaju sve prepoznatljivija na evropskom i svetskom tržištu, a iz godine u godinu višestruko se povećavaju hektari pod vinogradima.

NEVEROVATAN VENČANI POKLON ZA KRALJA ALEKSANDRA Srbi, Hrvati i Slovenci poklonili su mu tri vinska bureta – ono iz Hrvtaske bilo je najveće
Ovog oktobra navršilo se 87 godina od atentata na kralja Aleksandra Krađorđevića koji je ubijen u Francuskoj.
„Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi, Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta. Naša vinarija za sada je mala, nema čak ni ime ali svako ko je probao domaće vino, oduševio se“, kaže mladi vinogradar.
Vinski sektor postao je strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, u njega je tokom prethodne godine uloženo 14 miliona evra podsticaja i podignuto je preko 300 hektara novih vinograda. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ističe da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri miliona evra za nove zasade.

rina.rs
„Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo 8% zasada, a plan je da ih bude 20% u narednih nekoliko godina“, objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu.
„Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom“, dodao je Stanojević.
(Izvor: RINA.rs)

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije
U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama
Komentari(0)