Tradicionalni doručak kakav su spremale naše bake: Sočni zalogaji tope se u ustima, generacije su volele ovo jelo
Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak

Recept za pravi, tradicionalni doručak kakav su jeli naši stari – svi su ga zaboravili, a toliko je ukusan da se topi u ustima!
Filija je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije, slana pita napravljena od slojeva tankog testa premazanog filom od kajmaka. Ova pita je vrlo prilagodljiva kada su sastojci u pitanju, pa se često obogaćuje dodatkom sira, spanaća ili drugih sastojaka prema ukusu, prenosi danas.rs.
Zbog specifične tehnike pripreme, filija je dobila nadimak „torta od testa“. Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak, brzu užinu ili laganu večeru. Filija se može servirati i topla i hladna, a evo kako je možete lako pripremiti kod kuće:
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Sastojci:
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
– 500 g brašna
– 500 ml vode
– 2 kašičice soli
– 200 g kajmaka
– sir, po želji
Priprema:
Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.
Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.
Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira, i odmah preko toga prelijte novim slojem testa. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.
Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte!
(Krstarica)

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Komentari(0)