OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita

Lepote Srbije

12:00

Gastronomija 0

Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Shutterstock

SASTOJCI:

500 gr brašna,

700 ml vode,
3 jajeta,
kašičica soli i
300 gr kajmaka

PRIPREMA:

Od brašna, jaja, soli i vode, zamesiti testo, malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača.

Tepsiju podmazati sa mašću, zagrejati, pa kutlačom, kako bi moja baba rekla paljom, sipati testo i ravnomerno rasporediti kao za palačinke, pa peći da porumeni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka.

Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija.

Pečenu filiju iseći i služiti.

Komentari(0)

Loading