OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
SASTOJCI:
500 gr brašna,
3 jajeta,
kašičica soli i
300 gr kajmaka
PRIPREMA:
Od brašna, jaja, soli i vode, zamesiti testo, malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača.
Tepsiju podmazati sa mašću, zagrejati, pa kutlačom, kako bi moja baba rekla paljom, sipati testo i ravnomerno rasporediti kao za palačinke, pa peći da porumeni.
Možda vas zanima:
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet
Možda vas zanima:
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet
Možda vas zanima:
SRPSKA BASTILJA Omražena kula koju je srušio srpski knez
Omražena u narodu i budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.
KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka.
Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija.
Pečenu filiju iseći i služiti.
Prijatno!
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)