KOSOVSKA FILIJA SA KAJMAKOM Ukusna pita naše prošlosti
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se pripremao ispod sača. Ovo zaboravljeno jelo je vrsta pite, koja se služila uglavnom za doručak uz jogurt ili domaće kiselo mleko. Ukusan recept za kosovsku filiju je bio omiljen na jugu zemlje, odakle i potiče.
Za spremanje je potrebno brašno, voda, jaja, so, kao i kajmak kojim se testo filuje. Smesa za dobijanje ove pite je poprilično slična smesi za palačinke, samo malo gušća. Sama priprema podrazumeva malo više vremena zbog pečenja, ali dobijeni proizvod je vredan svakog truda.
Printscreen/Youtube
Stoga, iako se danas preferiraju zdrava, ukusna i brzo pripremljena jela, kosovska filija je specijalitet koji je vredan svakog utrošenog minuta na spremanje.
Možda vas zanima:

Tradicionalni doručak kakav su spremale naše bake: Sočni zalogaji tope se u ustima, generacije su volele ovo jelo
Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:

Tradicionalni doručak kakav su spremale naše bake: Sočni zalogaji tope se u ustima, generacije su volele ovo jelo
Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Možda vas zanima:

Tradicionalni doručak kakav su spremale naše bake: Sočni zalogaji tope se u ustima, generacije su volele ovo jelo
Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak

OD SVEGA PAR SASTOJAKA DO SAVRŠENOG JELA Kosovska FILIJA, hrskava, slojevita starinska pita
Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Može se ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača
Iako je kosovska filija sa kajmakom rado pravljeno jelo u našoj prošlosti, danas je gotovo nemoguće pronaći restoran u kojem se može probati ovaj specijalitet. Ali, uz malo volje i želje, možete sami spremiti jednu od omiljenih pita koju su naši preci obožavali.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna
Komentari(0)