Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
Verovatno ne postoji Srbin koji se na pomen popare ne vrati u detinjstvo, makar na kratko.
Ovo tradicionalno srpsko jelo od bajatog hleba i vode spada u onu grupu jela koju nazivamo "sirotinjskim", jer u starim srpskim domaćinstvima često nije bilo ničega što bi se uz njega jelo, a othranilo je generacije.
Ipak, varijacije na jelo su brojne, a čuveni Čkalja podelio je svoj recept za poparu, koja je bila njegovo omiljeno jelo, preneo je Yugopapir.
Možda vas zanima:
Ovi glumci su pred kamerama glumili najbolje prijatelje, a ustvari se prezirali: Do smrti živeli u zavadi zbog....
Na malim ekranima su nam delovali kao najbolji prijatelji, međutim, to u njihovim privatnim životima nije bio slučaj
ČKALJA NIJE HTEO DA RADI S NJIM Jedan od 8 glumaca sa crne liste slavnog umetnika, zbog toga ostao bez uloge u Boljem životu
Obojica su su bili veoma voljeni od publike, ali niko nije znao da su u sukobu
Možda vas zanima:
Ovi glumci su pred kamerama glumili najbolje prijatelje, a ustvari se prezirali: Do smrti živeli u zavadi zbog....
Na malim ekranima su nam delovali kao najbolji prijatelji, međutim, to u njihovim privatnim životima nije bio slučaj
ČKALJA NIJE HTEO DA RADI S NJIM Jedan od 8 glumaca sa crne liste slavnog umetnika, zbog toga ostao bez uloge u Boljem životu
Obojica su su bili veoma voljeni od publike, ali niko nije znao da su u sukobu
Možda vas zanima:
Ovi glumci su pred kamerama glumili najbolje prijatelje, a ustvari se prezirali: Do smrti živeli u zavadi zbog....
Na malim ekranima su nam delovali kao najbolji prijatelji, međutim, to u njihovim privatnim životima nije bio slučaj
ČKALJA NIJE HTEO DA RADI S NJIM Jedan od 8 glumaca sa crne liste slavnog umetnika, zbog toga ostao bez uloge u Boljem životu
Obojica su su bili veoma voljeni od publike, ali niko nije znao da su u sukobu
Čkalja je bio strog i tradicionalan, bar ako je suditi po njegovom receptu, nema odstupanja, a ni modernizacije recepta.
- Poparu nije, kao što se misli, tako jednostavno napraviti. Dobra popara, prava popara, popara "a la Čkalja" pravi se ovako:
Uzme se bajat crni hleb (ali nikako sa kimom) i isecka se vrlo sitno.
Dok vi seckate, na drugoj strani vri voda.
Kad provri posolite (od toga koliko će gostiju da proba poparu, zavisi koliko ćete vode i soli da stavite) pa stavite svinjsku mast.
Nikako zejtin! To već nije popara.
Kad se mast istopi stavi se hleb i meša se sve dok popara vri. Onda se izmakne, malo se popričeka, a za to vreme se iseče stari sir.
Ne dolaze u obzir nikakvi ementaleri i gorgonzole, nego običan stari, beli sir.
I, onda, svakom gostu tanjir popare, a sa strane kriška sira. Pa se to tako jede: popara-sir, popara-sir, popara-sir... - rekao je u članku objavljenom u Kuvaru praktične žene.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)