Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo

Verovatno ne postoji Srbin koji se na pomen popare ne vrati u detinjstvo, makar na kratko.
Ovo tradicionalno srpsko jelo od bajatog hleba i vode spada u onu grupu jela koju nazivamo "sirotinjskim", jer u starim srpskim domaćinstvima često nije bilo ničega što bi se uz njega jelo, a othranilo je generacije.
Ipak, varijacije na jelo su brojne, a čuveni Čkalja podelio je svoj recept za poparu, koja je bila njegovo omiljeno jelo, preneo je Yugopapir.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Bila je to Čkaljina ‘crna lista’: Sa ovih 8 kolega poznati glumac nikad nije želeo da deli kadar
Kažu da je bio drag, ali u isto vreme i nesrećan čovek.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Bila je to Čkaljina ‘crna lista’: Sa ovih 8 kolega poznati glumac nikad nije želeo da deli kadar
Kažu da je bio drag, ali u isto vreme i nesrećan čovek.
Možda vas zanima:

Tradicionalni recept: Srpska popara – ukus detinjstva i jednostavnosti
Popara je tradicionalno srpsko jelo koje osvaja svojom jednostavnošću, ukusom i toplinom, a posebno je draga zbog nostalgije koju budi.

Bila je to Čkaljina ‘crna lista’: Sa ovih 8 kolega poznati glumac nikad nije želeo da deli kadar
Kažu da je bio drag, ali u isto vreme i nesrećan čovek.
Čkalja je bio strog i tradicionalan, bar ako je suditi po njegovom receptu, nema odstupanja, a ni modernizacije recepta.
- Poparu nije, kao što se misli, tako jednostavno napraviti. Dobra popara, prava popara, popara "a la Čkalja" pravi se ovako:
Uzme se bajat crni hleb (ali nikako sa kimom) i isecka se vrlo sitno.
Dok vi seckate, na drugoj strani vri voda.
Kad provri posolite (od toga koliko će gostiju da proba poparu, zavisi koliko ćete vode i soli da stavite) pa stavite svinjsku mast.
Nikako zejtin! To već nije popara.
Kad se mast istopi stavi se hleb i meša se sve dok popara vri. Onda se izmakne, malo se popričeka, a za to vreme se iseče stari sir.
Ne dolaze u obzir nikakvi ementaleri i gorgonzole, nego običan stari, beli sir.
I, onda, svakom gostu tanjir popare, a sa strane kriška sira. Pa se to tako jede: popara-sir, popara-sir, popara-sir... - rekao je u članku objavljenom u Kuvaru praktične žene.

Knedle sa šljivama kao kod bake: Uz ove trikove uvek će vam uspeti, a priprema je nikad lakša
Isprobajte najbolji recept za knedle sa šljivama iz bakine kuhinje. Jednostavna priprema, savršen ukus i miris detinjstva na vašem stolu.

LJUTENICA KAO STVORENA ZA OVU ZIMU! Uz nju ćete sve lakše podneti, recept oko kojeg će se otimati
Ovaj recept vam garantuje hrskavost tokom cele zime.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.
Komentari(0)