ČUPAVA KATA Najpopularniji kolač sa orasima iz nekadašnje Jugoslavije

Izvor: Trpeza

17:00

Gastronomija 0

Sve domaćice su ovo pravile vikendom.

Čupava Kata
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za testo:

5 žumanaca

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

500 g brašna

250 g margarina

1 prašak za pecivo

5 kašika šećera

3 kašike vode

Za fil:

5 belanaca

200 g šećera

200 g mlevenih oraha

7-8 kašika džema od kajsija (ili po želji)

I još:

Prah šećer za posipanje

Priprema:

Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider.

Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah šećerom, isecite na kocke i poslužite.

Prijatno!

(Trpeza)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading