Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta

Izvor: Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan

Čupava Kata
Printscreen/Youtube

Potrebni sastojci:

Testo:

3 kašike vode ili mleka
5 žumanaca
250 gr masti
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika šećera

Za fil:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

5 belanaca
250 gr šećera
200 gr oraha
300 gr džema od kajsija

Priprema:

Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera. Dodati omekšalu mast, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sipati tri kašike vode ili mleka. Testo dobro izraditi, pa podeliti na dva nejednaka dela. Manji deo staviti u zamrzivač, a veći ostaviti u frižider. Za to vreme pripremiti fil. Pet belanaca i 250 gr šećera umutiti u čvrst sneg. Pažljivo kašikom umešati 200gr samlevenih oraha. Testo iz frižidera rastanjiti u podmazanom plehu, pa premazati džemom od kajsija. Preko rasporediti fil od belanaca i oraha. Odozgo narendati testo koje se steglo u zamrzivaču.

Peći u rerni oko dvadeset minuta na 180 stepeni. Ohlađen kolač seći na kocke i služiti.

@lepotesrbijee Šta se krije iza Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji, ovakvu priču niste mogli da zamislite #lepotesrbije #srbija #zanimljivosti #vrnjackabanja #turizam #viral #viralvideo #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading