Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta

Izvor: Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan

Čupava Kata
Printscreen/Youtube

Potrebni sastojci:

Testo:

3 kašike vode ili mleka
5 žumanaca
250 gr masti
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika šećera

Za fil:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

5 belanaca
250 gr šećera
200 gr oraha
300 gr džema od kajsija

Priprema:

Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera. Dodati omekšalu mast, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sipati tri kašike vode ili mleka. Testo dobro izraditi, pa podeliti na dva nejednaka dela. Manji deo staviti u zamrzivač, a veći ostaviti u frižider. Za to vreme pripremiti fil. Pet belanaca i 250 gr šećera umutiti u čvrst sneg. Pažljivo kašikom umešati 200gr samlevenih oraha. Testo iz frižidera rastanjiti u podmazanom plehu, pa premazati džemom od kajsija. Preko rasporediti fil od belanaca i oraha. Odozgo narendati testo koje se steglo u zamrzivaču.

Peći u rerni oko dvadeset minuta na 180 stepeni. Ohlađen kolač seći na kocke i služiti.

@lepotesrbijee Šta se krije iza Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji, ovakvu priču niste mogli da zamislite #lepotesrbije #srbija #zanimljivosti #vrnjackabanja #turizam #viral #viralvideo #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading