ČUPAVA KATA JE NAJLEPŠI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Ako ga napravite po ORIGINALNOM RECEPTU videćete zašto je tako

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Čupava Kata je najukusniji starinski kolač koji se savršeno slaže uz čaj ili kaficu, a deca ga obožavaju

ČUPAVA KATA JE NAJLEPŠI JUGOSLOVENSKI KOLAČ: Ako ga napravite po ORIGINALNOM RECEPTU videćete zašto je tako
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za testo:

3 žumanca,

3 kašike šećera,
150 grama margarina;
300 grama brašna;
1 prašak za pecivo;
3 kašike mleka.
Premaz:
4 kašike marmelade

Fil:

150 grama oraha;
3 belanceta;
200 grama šećera u prahu.

Priprema: Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.

Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Prijatno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading