NEMAČKE ILI SRPSKE? OMILJENI SLATKIŠ SVAKOG DETETA Ovo je najbolji recept za domaće krofne koje možete pripremiti
Krofne su vrsta kolača pečenog u tiganju, na ulju. Ime krofna potiče od nemačke reči krafen, sa istim značenjem.

Postoje različiti recepti ali je osnova ista. Pravi se od masnog testa sa kvascem. Obično se posipa šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Iako sličnog naziva, princes krofne se prave od drugačijeg testa (fr.choux, „šu“), i peku se, umesto prženja u vrućem ulju. Tradiconalno se pune kremom od žumanaca i mleka, ili raznim varijacijama uključujući puding, šlag itd.
Potrebno je: 650 gr brašna; 30 gr kvasca; 1 kašičica šećera; malo soli; 200 ml mleka; 3 žumanceta; 100 ml ulja; korica limuna.
Priprema: Kvasac potopiti u toplom mleku dodati šećer i malo brašna. U činiju ili mikser staviti brašno dodati kvasac koji je nadošao, žumanca, mleko, ulje so, i koricu limuna i dobro izraditi testo.Ostaviti da poraste oko 30 min pa razviti oklagijom 1 cm debljine.
Vaditi krofne ali sredinom bušiti sa malom čašicom ako nemate original spravicu za te krofne. Ređati na podmazan poslužavnik, pokriti kesom i ostaviti opet da odmaraju oko 15 min.

shutterstock
U dublju šerpu sipati ulje, i zagrejati ne jako, staviti nadošlu krofnu samo je okrenuti i poklopiti. Malo šerpu prodrmati. Pržiti sa obe strane.
Vaditi na upijajuću salvetu. Uvaljati u prah šećer možete dodati vanilin šećer. Uživajte u najboljim krofnama.

shutterstock

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)