NEMAČKE ILI SRPSKE? OMILJENI SLATKIŠ SVAKOG DETETA Ovo je najbolji recept za domaće krofne koje možete pripremiti

Jelena Vamović

12:00

Gastronomija 0

Krofne su vrsta kolača pečenog u tiganju, na ulju. Ime krofna potiče od nemačke reči krafen, sa istim značenjem.

NEMAČKE ILI SRPSKE? OMILJENI SLATKIŠ SVAKOG DETETA Ovo je najbolji recept za domaće krofne koje možete pripremiti
shutterstock

 

Postoje različiti recepti ali je osnova ista. Pravi se od masnog testa sa kvascem. Obično se posipa šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Iako sličnog naziva, princes krofne se prave od drugačijeg testa (fr.choux, „šu“), i peku se, umesto prženja u vrućem ulju. Tradiconalno se pune kremom od žumanaca i mleka, ili raznim varijacijama uključujući puding, šlag itd.

Potrebno je: 650 gr brašna; 30 gr kvasca; 1 kašičica šećera; malo soli; 200 ml mleka; 3 žumanceta; 100 ml ulja; korica limuna.

Priprema: Kvasac potopiti u toplom mleku dodati šećer i malo brašna. U činiju ili mikser staviti brašno dodati kvasac koji je nadošao, žumanca, mleko, ulje so, i koricu limuna i dobro izraditi testo.Ostaviti da poraste oko 30 min pa razviti oklagijom 1 cm debljine.

Vaditi krofne ali sredinom bušiti sa malom čašicom ako nemate original spravicu za te krofne. Ređati na podmazan poslužavnik, pokriti kesom i ostaviti opet da odmaraju oko 15 min.

shutterstock

 

U dublju šerpu sipati ulje, i zagrejati ne jako, staviti nadošlu krofnu samo je okrenuti i poklopiti. Malo šerpu prodrmati. Pržiti sa obe strane.

Vaditi na upijajuću salvetu. Uvaljati u prah šećer možete dodati vanilin šećer. Uživajte u najboljim krofnama.

shutterstock

Komentari(0)

Loading