NEMAČKE ILI SRPSKE? OMILJENI SLATKIŠ SVAKOG DETETA Ovo je najbolji recept za domaće krofne koje možete pripremiti
Krofne su vrsta kolača pečenog u tiganju, na ulju. Ime krofna potiče od nemačke reči krafen, sa istim značenjem.

Postoje različiti recepti ali je osnova ista. Pravi se od masnog testa sa kvascem. Obično se posipa šećerom, šećerom u prahu ili kašikom džema ili marmelade. Iako sličnog naziva, princes krofne se prave od drugačijeg testa (fr.choux, „šu“), i peku se, umesto prženja u vrućem ulju. Tradiconalno se pune kremom od žumanaca i mleka, ili raznim varijacijama uključujući puding, šlag itd.
Potrebno je: 650 gr brašna; 30 gr kvasca; 1 kašičica šećera; malo soli; 200 ml mleka; 3 žumanceta; 100 ml ulja; korica limuna.
Priprema: Kvasac potopiti u toplom mleku dodati šećer i malo brašna. U činiju ili mikser staviti brašno dodati kvasac koji je nadošao, žumanca, mleko, ulje so, i koricu limuna i dobro izraditi testo.Ostaviti da poraste oko 30 min pa razviti oklagijom 1 cm debljine.
Vaditi krofne ali sredinom bušiti sa malom čašicom ako nemate original spravicu za te krofne. Ređati na podmazan poslužavnik, pokriti kesom i ostaviti opet da odmaraju oko 15 min.

shutterstock
U dublju šerpu sipati ulje, i zagrejati ne jako, staviti nadošlu krofnu samo je okrenuti i poklopiti. Malo šerpu prodrmati. Pržiti sa obe strane.
Vaditi na upijajuću salvetu. Uvaljati u prah šećer možete dodati vanilin šećer. Uživajte u najboljim krofnama.

shutterstock

Slani pekmez iz Crne Trave: Zaboravljeno jelo koje spaja šljive, beli luk i začinsko bilje
U planinskim selima jugoistočne Srbije nekada se pripremao neobičan „slani pekmez“ – od kuvanih šljiva, belog luka i divljeg bilja. Bio je dodatak uz kačamak, sir ili suvo meso, a danas ga gotovo niko ne pravi.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije
Komentari(0)