KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Sastojci:
200 ml vode
200 ml mleka
50 ml biljnog ulja
1 kašičica suvog kvasca
540 g brašna
1 kašičica soli
150 g mekog putera (sobne temperature)
1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
Ako volite domaća testa, ova pogača će vas oduševiti! Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali uz male trikove i odmaranje u frižideru dobija divne lisnate slojeve i bogat ukus. Idealna je za porodični ručak, doručak uz sir ili kao pratnja uz supe i čorbe.
Savet:
Možda vas zanima:
POGAČA ZA VUKOVE: Zašto se na Mratindan u Srbiju ne ide bez obrednog hleba i kako se odvraća hromi vuk od stoke
Mratindan, 24. novembar, u narodu se oduvek obeležavao kao jedan od najopasnijih dana u godini – početak "vučijih dana". Otkrivamo zašto je ovaj praznik, posvećen Svetom Stefanu Dečanskom, u narodu povezan sa vukovima i šta domaćini moraju da urade kako bi zaštitili svoju stoku od "kriveljana", najopasnijeg hromog vuka.
SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Možda vas zanima:
POGAČA ZA VUKOVE: Zašto se na Mratindan u Srbiju ne ide bez obrednog hleba i kako se odvraća hromi vuk od stoke
Mratindan, 24. novembar, u narodu se oduvek obeležavao kao jedan od najopasnijih dana u godini – početak "vučijih dana". Otkrivamo zašto je ovaj praznik, posvećen Svetom Stefanu Dečanskom, u narodu povezan sa vukovima i šta domaćini moraju da urade kako bi zaštitili svoju stoku od "kriveljana", najopasnijeg hromog vuka.
SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Možda vas zanima:
POGAČA ZA VUKOVE: Zašto se na Mratindan u Srbiju ne ide bez obrednog hleba i kako se odvraća hromi vuk od stoke
Mratindan, 24. novembar, u narodu se oduvek obeležavao kao jedan od najopasnijih dana u godini – početak "vučijih dana". Otkrivamo zašto je ovaj praznik, posvećen Svetom Stefanu Dečanskom, u narodu povezan sa vukovima i šta domaćini moraju da urade kako bi zaštitili svoju stoku od "kriveljana", najopasnijeg hromog vuka.
SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Za još bogatiji ukus, deo putera možete zameniti krem sirom ili posnim sirom između slojeva. Takođe, pogača je odlična i sledećeg dana ako se blago podgreje.
U posudi pomešajte vodu, mleko, ulje i suvi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte brašno i so, pa zamesite meko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte testo i ostavite da odmori 15–20 minuta. Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite sto brašnom i razvaljajte svaki komad u krug. Svaki krug premažite omekšalim puterom, osim poslednjeg. Ređajte ih jedan na drugi. Kada sve složite, pokrijte i ostavite u frižideru 1 sat.
Izvadite, opet pospite brašnom i razvucite testo koliko god možete – u veliki, tanak krug. Uvijte u veliku rolnu i složite na pleh u oblik puža. Malo rastanjite oklagijom. Pokrijte i ostavite još 30 minuta. Premažite pogaču umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Zasecite nožem paralelne vertikalne linije duž cele pogače. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta, dok lepo ne porumeni.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)