KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

Sastojci:
200 ml vode
50 ml biljnog ulja
1 kašičica suvog kvasca
540 g brašna
1 kašičica soli
150 g mekog putera (sobne temperature)
1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
Ako volite domaća testa, ova pogača će vas oduševiti! Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali uz male trikove i odmaranje u frižideru dobija divne lisnate slojeve i bogat ukus. Idealna je za porodični ručak, doručak uz sir ili kao pratnja uz supe i čorbe.
Savet:
Možda vas zanima:

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Možda vas zanima:

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Možda vas zanima:

SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.

SLATKA POGAČA PRELIVENA MLEKOM: Zlatna korica, a mekana kao duša (VIDEO)
Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva...
Za još bogatiji ukus, deo putera možete zameniti krem sirom ili posnim sirom između slojeva. Takođe, pogača je odlična i sledećeg dana ako se blago podgreje.
U posudi pomešajte vodu, mleko, ulje i suvi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte brašno i so, pa zamesite meko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte testo i ostavite da odmori 15–20 minuta. Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite sto brašnom i razvaljajte svaki komad u krug. Svaki krug premažite omekšalim puterom, osim poslednjeg. Ređajte ih jedan na drugi. Kada sve složite, pokrijte i ostavite u frižideru 1 sat.
Izvadite, opet pospite brašnom i razvucite testo koliko god možete – u veliki, tanak krug. Uvijte u veliku rolnu i složite na pleh u oblik puža. Malo rastanjite oklagijom. Pokrijte i ostavite još 30 minuta. Premažite pogaču umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Zasecite nožem paralelne vertikalne linije duž cele pogače. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta, dok lepo ne porumeni.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)