KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

Sastojci:
200 ml vode
200 ml mleka
50 ml biljnog ulja
1 kašičica suvog kvasca
540 g brašna
1 kašičica soli
150 g mekog putera (sobne temperature)
1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
Ako volite domaća testa, ova pogača će vas oduševiti! Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali uz male trikove i odmaranje u frižideru dobija divne lisnate slojeve i bogat ukus. Idealna je za porodični ručak, doručak uz sir ili kao pratnja uz supe i čorbe.
Savet:
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.
Možda vas zanima:

Recept: Prpeć – zaboravljena vojvođanska pogača sa mašću i alevom paprikom
Hrskava korica, bogat ukus i miris detinjstva iz ravnice

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.
Za još bogatiji ukus, deo putera možete zameniti krem sirom ili posnim sirom između slojeva. Takođe, pogača je odlična i sledećeg dana ako se blago podgreje.
U posudi pomešajte vodu, mleko, ulje i suvi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte brašno i so, pa zamesite meko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte testo i ostavite da odmori 15–20 minuta. Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite sto brašnom i razvaljajte svaki komad u krug. Svaki krug premažite omekšalim puterom, osim poslednjeg. Ređajte ih jedan na drugi. Kada sve složite, pokrijte i ostavite u frižideru 1 sat.
Izvadite, opet pospite brašnom i razvucite testo koliko god možete – u veliki, tanak krug. Uvijte u veliku rolnu i složite na pleh u oblik puža. Malo rastanjite oklagijom. Pokrijte i ostavite još 30 minuta. Premažite pogaču umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Zasecite nožem paralelne vertikalne linije duž cele pogače. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta, dok lepo ne porumeni.

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)