KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču

Teodora Tojagić

15:00

Gastronomija 0

Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

lisnata pogača
Shutterstock

Sastojci:

200 ml vode 

200 ml mleka 
50 ml biljnog ulja 
1 kašičica suvog kvasca 
540 g brašna 
1 kašičica soli
150 g mekog putera (sobne temperature)
1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

Ako volite domaća testa, ova pogača će vas oduševiti! Pravi se od jednostavnih sastojaka, ali uz male trikove i odmaranje u frižideru dobija divne lisnate slojeve i bogat ukus. Idealna je za porodični ručak, doručak uz sir ili kao pratnja uz supe i čorbe.

Savet:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za još bogatiji ukus, deo putera možete zameniti krem sirom ili posnim sirom između slojeva. Takođe, pogača je odlična i sledećeg dana ako se blago podgreje.

U posudi pomešajte vodu, mleko, ulje i suvi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte brašno i so, pa zamesite meko, elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Pokrijte testo i ostavite da odmori 15–20 minuta. Podelite testo na 8 jednakih delova. Pospite sto brašnom i razvaljajte svaki komad u krug. Svaki krug premažite omekšalim puterom, osim poslednjeg. Ređajte ih jedan na drugi. Kada sve složite, pokrijte i ostavite u frižideru 1 sat.

Izvadite, opet pospite brašnom i razvucite testo koliko god možete – u veliki, tanak krug. Uvijte u veliku rolnu i složite na pleh u oblik puža. Malo rastanjite oklagijom. Pokrijte i ostavite još 30 minuta. Premažite pogaču umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Zasecite nožem paralelne vertikalne linije duž cele pogače. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 35 minuta, dok lepo ne porumeni.

@lepotesrbijee Pripadnik žandarmerije posle liturgije otišao na bazen pa spasao čoveku život! #lepotesrbije #srbija #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading