ČUVAR VAŠEG SRCA Biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega za srčane tegobe

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.

glog
Shutterstock

Glog je, po verovanju u srpskom narodu, biljka koja štiti od svakog zla, verovatno zbog toga što je izuzetno zdrav.

Glog raste do značajne visine od 10 metara i može da doživi duboku starost. Njegovi beli cvetovi nalikuju na ruže i privlače insekte.

Delovi biljke koji se koriste u lekovite svrhe uključuju sušene gloginje (bobice), zelene stabljike, cveće i lišće. Povremeno se i kora gloga koristi kao biljni lek.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sušena biljka može zadržati medicinska svojstva do tri godine.

Zdravstvene Koristi:

Glog se primarno koristi za lečenje bolesti povezanih sa srcem i krvnim sudovima. Pokazalo se da ima blag, ali pozitivan efekat na zdravlje srca i cirkulaciju krvi, što ga čini dobrom preventivnom terapijom za osobe sa oštećenim srčanim funkcijama.

Smatra se da je glog posebno koristan u ranim fazama srčane insuficijencije.
Ova lekovita biljka usporava progresiju srčanih oboljenja i  koristi se u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Glog je takođe dobra medonosna biljka, a njegove crvene bobice privlače pčele, posebno posle kiše. Nektar se nalazi u plitkom cvetu i lako ga suši vetar i suvo vreme. Osim što je koristan za srce, glog ima i protivzapaljenska svojstva.

Čaj od gloga je popularan prirodni lek koji se tradicionalno koristi za zdravlje srca i krvnih sudova.

Sastojci za čaj:

Sušeni cvetovi i listovi gloga (belog ili crvenog)

Voda

Priprema:

U 2 dl tek ključale vode, dodajte kašiku sušenog cveta i lista gloga.
Dobro zatvorite posudu i ostavite da odstoji dva sata.
Procedite čaj i pijte ga dva puta dnevno, po punu šolju, uvek sveže pripremljenog čaja.

Cvetovi gloga se beru nakon cvetanja biljke, obično u proleće. To je period kada se vrši berba i samih cvetova.

Pažljivo odaberite cvetove koji su potpuno otvoreni i zreli. Ovo je važno kako bi se osigurala visoka koncentracija lekovitih materija.

Nakon berbe, cvetove gloga ostavite da se prirodno suše na toplom i suvom mestu. Raširite ih u tankom sloju na papiru ili krpi.
Ako želite da sačuvate što više lekovitih svojstava, sušite cvetove u senci, kako sunčeva svetlost ne bi razgradila aktivne supstance.
Cvetovi će biti spremni za upotrebu kada postanu krhki i krenu lako da se lome. Sušene cvetove gloga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu.
Sušene cvetove možete koristiti za pripremu čaja od gloga ili ih kombinovati sa drugim biljkama za različite lekovite mešavine.

Pre nego što počnete koristiti čaj od gloga, konsultujte se sa vašim kardiologom.
Glogov čaj se preporučuje kao dodatna terapija pri lečenju angine pektoris, usporenog rada srca i aritmije.
Ako već uzimate jake lekove, ne uzimajte glogov čaj bez odobrenja specijaliste.

šaran

Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana

Gastronomija

15:00

20 decembar, 2024

Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

Komentari(0)

Loading