SARMA IMA ROK TRAJANJA Iznenadićete se kad čujete koliko zapravo može da stoji omiljena srpska hrana
Kupus, jedan od glavnih sastojaka ovog jela, baš kao i limun bogat je vitaminom C.

Sarma je jelo koje se, zahvaljujući svojim sastojcima poput kiselog kupusa, mesa i začina, dobro čuva, ali je važno pridržavati se preporučenih rokova kako bi ostala sigurna za konzumiranje. Ljudi s ovog područja teško mogu zamisliti zimu bez sarme. Ona se većinom kuva u velikim količinama te je, kako mnogi znaju, najfinija zadnji dan. No koliko sarma zapravo sme da stoji?
Koliko sarma može stajati u frižideru?
Stručnjaci kažu kako sarmu možemo u frižideru držati do nedelju dana. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se sprečio ulazak vazduha i širenje mirisa. Pre konzumiranja, obavezno je dobro zagrejte na visokoj temperaturi kako biste eliminisali potencijalne bakterije. Ipak, ako napravite više, poželjno ju je zamrznuti.
Koliko sarma može stajati u zamrzivaču?
U zamrzivaču sarma može stajati do 3 meseca, a evo nekoliko saveta za čuvanje. Spremite je u plastične posude ili vrećice za zamrzavanje, pazeći da izbacite što više vazduha. Ako je moguće, zamrzavajte u manjim porcijama kako biste lakše odmrzavali i koristili samo potrebnu količinu. Pri odmrzavanju, najpre je ostavite u frižideru preko noći, a zatim je dobro zagrejte prije posluživanja. Nikad ne zamrzavajte sarme koje su već jednom bile odmrznute.
(NajŽena)

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)