PRAVI LEK ZA OPORAVAK I JAČANJE TELA Ova biljka u Srbiji raste kao korov, a najlekovitija je na svetu
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.

Vekovima je glog korišten za lečenje ljudi i životinja, a koliko je moćan govori i činjenica da je uključen i u magijske rituale. Naime, postoji verovanje da je Hristov venac, tj. kruna od trnja bila napravljena upravo od gloga, te da se samo sa glogovim kocem vampirima može stati na put.
Bilo kako bilo, istina je da plod sadži niz zdravstvenih prednosti te da sa pravom nosi epitet "najlekovitije biljke na svetu".
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Glog je "spas" za srce
Printscreen/ YouTube/ Foraging Gardener
U homeopatskim knjgama stoji da je glog vredan kao lek za srce, te da je tinktura od njega izuzetno dobra u sprečavanju infarkta.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.
Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod ostalih zdravstvenih smetnji kao što su:
- 1. Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca, nervoza, šum u ušima.
- 2. Glog je biljka koja ima najjače smirujuće dejstvo
- 3. Pomaže u menopauzi
- 4. Pomaže pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.
- 5. Jača vezivno tkivo na zglobovima
- 6. Smiruje probavne tegobe
Plodovi gloga se beru u jesen kada su jarkocrveni. Plodovi se potom suše, ali možete ih i samleti, a potom osušiti i koristiti za čaj.
Kako se sprema čaj od gloga?
Shutterstock
Jednu kafenu kašičicu usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15-30 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno.
Ovaj čaj treba da piju osobe koje osećaju pritisak i gušenja u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle preležanih infektivnih bolesti.
Čaj nikako ne smeju da piju deca mlađa od 12 godina, trudnice i doilje.
BONUS VIDEO:
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.
Komentari(0)