PRAVI LEK ZA OPORAVAK I JAČANJE TELA Ova biljka u Srbiji raste kao korov, a najlekovitija je na svetu
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.

Vekovima je glog korišten za lečenje ljudi i životinja, a koliko je moćan govori i činjenica da je uključen i u magijske rituale. Naime, postoji verovanje da je Hristov venac, tj. kruna od trnja bila napravljena upravo od gloga, te da se samo sa glogovim kocem vampirima može stati na put.
Bilo kako bilo, istina je da plod sadži niz zdravstvenih prednosti te da sa pravom nosi epitet "najlekovitije biljke na svetu".
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Možda vas zanima:

Stara jela iz Timoka: Kako se pravi čorba od gloginja – zaboravljena poslastica sa istoka Srbije
Na obroncima Stare planine, žene su nekada kuvane gloginje pretvarale u okrepljujuću čorbu – lekovito, slatko-kiselo jelo koje danas gotovo niko ne pravi.

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.
Glog je "spas" za srce
Printscreen/ YouTube/ Foraging Gardener
U homeopatskim knjgama stoji da je glog vredan kao lek za srce, te da je tinktura od njega izuzetno dobra u sprečavanju infarkta.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.
Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod ostalih zdravstvenih smetnji kao što su:
- 1. Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca, nervoza, šum u ušima.
- 2. Glog je biljka koja ima najjače smirujuće dejstvo
- 3. Pomaže u menopauzi
- 4. Pomaže pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.
- 5. Jača vezivno tkivo na zglobovima
- 6. Smiruje probavne tegobe
Plodovi gloga se beru u jesen kada su jarkocrveni. Plodovi se potom suše, ali možete ih i samleti, a potom osušiti i koristiti za čaj.
Kako se sprema čaj od gloga?
Shutterstock
Jednu kafenu kašičicu usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15-30 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno.
Ovaj čaj treba da piju osobe koje osećaju pritisak i gušenja u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle preležanih infektivnih bolesti.
Čaj nikako ne smeju da piju deca mlađa od 12 godina, trudnice i doilje.
BONUS VIDEO:
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)