SOM SA SUVIM ŠLJIVAMA Ukus koji će vas oduševiti, idealno jelo za dane posta

Izvor: Jelica Jovanović

18:00

Gastronomija 0

U savršenom aromatičnom spoju kakav još niste probali, prste da poližete.

som sa šljivama
Shutterstock

Sastojci:

1 kg somovine

100 g suvih šljiva

500 g crnog luka

kašičica crvene začinske paprike

brašno

300 ml ulja

malo badema

so, biber, sok od limuna

Priprema: 

Ribu isecite na komade, posolite je i prelijte sokom od pola limuna, pa ostavite da odstoji pola sata. Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, a potom ga izručite u posudu za pečenje. Dodajte suve šljive i bademe, a preko složite komade soma koje ste prethodno uvaljali u mešavinu brašna, oraha i crvene paprike. Pecite ribu oko pola sata na 180 stepeni.

(NajŽena)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading