Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana
Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

- Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane koji je izuzetnog kvaliteta, a mi dugo radimo ovaj posao odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana”, rekao je za RINU Goran Perendija, profesionalni kuvar iz ribarnice „Zlatna ribica” u Čačku.
On je istakao da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.
- Dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin, orada što me zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morske ribe čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma”, pojasnio je Goran.
Možda vas zanima:

Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:

Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:

Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:

Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:

Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Imajući u vidu da je post, da je danas i jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, ali može se reći i da je cena pristupačna.
- Imam utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, mi ovde imamo šaran koji košta 790 dinara i to očišćen, inače sva riba u našoj ribarnici je očišćena”, zaključio je Goran.
Dakle, ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta na mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi.

NAJJEDNOSTAVIJI POSNI KOLAČ IZ JUGOSLAVIJE: Džem, cimet i kakao - jeftin, a ukusan (RECEPT)
Najjednostaviji posni kolač sa džemom, cimetom i kakaom iz Jugoslavije koji su sve žene pravile jer je jeftin i ukusan

Vranjanska samsa – kako se pravi kraljica pita juga Srbije
U srcu juga Srbije, u Vranju, rađa se jedno od najmirisnijih jela tradicionalne kuhinje – vranjanska samsa. Hrskava pita punjena sitno seckanim mesom i začinima nije samo ukusno jelo, već i deo identiteta ovog kraja.

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept
Komentari(0)