Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana
Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.
- Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane koji je izuzetnog kvaliteta, a mi dugo radimo ovaj posao odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana”, rekao je za RINU Goran Perendija, profesionalni kuvar iz ribarnice „Zlatna ribica” u Čačku.
On je istakao da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.
- Dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin, orada što me zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morske ribe čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma”, pojasnio je Goran.
Možda vas zanima:
Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom
PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:
Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom
PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:
Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom
PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:
Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom
PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Možda vas zanima:
Prodao preko tonu šarana za posne slave i Veliki petak: Darko iz Topole ovih dana ima pune ruke posla
Ogromna potražnja vlada za ribom
PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.
Imajući u vidu da je post, da je danas i jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, ali može se reći i da je cena pristupačna.
- Imam utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, mi ovde imamo šaran koji košta 790 dinara i to očišćen, inače sva riba u našoj ribarnici je očišćena”, zaključio je Goran.
Dakle, ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta na mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi.
Ovakve krofne nikada niste probali: Spremite najmilijima poslasticu kojoj neće odoleti, tope se u ustima
Ovaj recept svideće se mnogima.
TRIKOVI KUVARA ZA PRŽENJE RIBE: Na ovaj način neće upiti ulje
Uz nekoliko jednostavnih smernica prženje ribe će biti lak posao, a rezultat je odličan ukus bez masti na tanjiru
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
Komentari(0)