Nesvakidašnji posni delikates, Čačani oduševljeni: Kuvar Goran u ribarnici pravi čips od šarana
Veliki broj Srba danas slavi, ali takođe veliki broj ide u goste. Sveti Nikola jedna je od najrasprotranjenijih slava u našoj zemlji, a ono što je nepisano pravilo jeste da je slavska trpeza posna. Na meniju nikako nisu pečenje, čvarci i ruska salata već riba, povrće i posni kolači. Kako bi trpeza bila bogata, u jednoj ribarnci u Čačku osmislili su nesvakdašnji specijalitet – čips od šarana.

- Čips od šarana je ovih dana u postu zadivio naše građane koji je izuzetnog kvaliteta, a mi dugo radimo ovaj posao odlučili smo se da umesto čvaraka Čačku u postu ponudimo čips. Ovaj specijalitet se može služiti na slavskoj trpezi i kao predjelo i kao glavno jelo, ali može i uz neko piće. Imamo naše posebne soseve i začine koje služimo uz ove čvarke od šarana”, rekao je za RINU Goran Perendija, profesionalni kuvar iz ribarnice „Zlatna ribica” u Čačku.
On je istakao da je prepoznao potrebu da grad na Moravi dobije nešto novo, imajući u vidu da su kroz njegove ruke prošle i rečne i morske ribe koje su, možda i nepoznate ovom podneblju.
- Dugo godina sam u ovom poslu, radio sam kao profesionalni kuvar od Grčke, preko raznih ostrva, kao što je ostrvo Sveti Nikola, brojna mesta u Crnoj Gori, a u Italiji sam se izuzetno usavršio kada su u pitanju riblji specijaliteti. Napomenuo bih da se ovde koriste brancin, orada što me zaista zadivilo. Brancin je izuzetnog kvaliteta, kao i orada, ljudi vole morske ribe čime sam pozitivno iznenađen, jer nemaju cenu kada je u pitanju dobrobit za ljudsko zdravlje, takođe i losos se dosta koristi u Čačku. Kroz svoju karijeru u restoranima, imao sam priliku da spremam i ajkulu u čemu sam uživao, to je gof, jedna manja vrsta ajkule od nekih 30 kilograma”, pojasnio je Goran.
Možda vas zanima:

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu
Sigurno da ćete se iznenaditi.
Možda vas zanima:

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu
Sigurno da ćete se iznenaditi.
Možda vas zanima:

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu
Sigurno da ćete se iznenaditi.
Možda vas zanima:

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu
Sigurno da ćete se iznenaditi.
Možda vas zanima:

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu
Sigurno da ćete se iznenaditi.
Imajući u vidu da je post, da je danas i jedna od najvećih slava Sveti Nikola, potražnja za ribom u Čačku je ogromna, ali može se reći i da je cena pristupačna.
- Imam utisak da je u poslednje vreme sve veća potražnja za svim vrstama ribe, čini se da su ljudi sve više počeli da brinu o tome da se zdravije hrane. Što se tiče šarana, mi ovde imamo šaran koji košta 790 dinara i to očišćen, inače sva riba u našoj ribarnici je očišćena”, zaključio je Goran.
Dakle, ono što su čvarci, odnosno bombone od praseta na mrsnoj, to je sada čips od šarana na posnoj trpezi.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)