PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
ilustracija

Najčešće ribe u jezeru su šaran i amur, ali se može naći i veliki autohtoni som, težak preko 100 kg. U martu 2019. godine u jezeru je uhvaćen som dugačak 2 m. Somovi ove veličine su retkost u jezeru i kako je propisano zakonom, nakon ulova vraćaju se u jezero. Bilo je više slučaja prijavljivanja somova ove veličine od strane ronilaca, ali oni leže na dnu jezera, ne plivajući na površinu.

U jezeru je popisano 25 vrsta riba, uključujući šarana, štuku, smuđa, deveriku, bucova, grgeča, terpana, babušku i sunčanicu. Jezero takođe nastanjuju rečni rakovi i krabe, koje su u jezero verovatno pustili vlasnici koji su ih držali kao kućne ljubimce, a tu su i školjke i kornjače.

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jezero nastanjuju i slatkovodne meduze, prvi primerci u jezeru otkriveni su 1994. godine, a osim na Savskom jezeru, u Beogradu se mogu naći i na Dunavu. One su normalna pojava u slatkovodnim jezerima čija temperatura prelazi 25 (°C) - potpuno su bezopasne za ljude.

U makrofitskoj vegetaciji Savskog jezera dominantnu ulogu imaju vaskularne biljke, dok se sporadično mogu javiti makroskopske alge pršljenčice končaste ili složenije građe (lat. Charophyta). Flora Savskog jezera ima veliku ulogu u prečišćavanju vode.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading