BELI LUK Veruje se da na njega ne sme nečista sila, možda zato što je izuzetno zdrav
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o belom luku:
Beli luk je poznat po svojim snažnim antimikrobnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili zgnječi. Alicin je odgovoran za karakterističan miris belog luka.
Redovna konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju faktora rizika za razvoj srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, hiperlipidemiju (visok nivo lipida u krvi) i aterosklerozu (nakupljanje plaka na zidovima arterija). Alicin u belom luku pomaže u širenju krvnih sudova, što može doprineti smanjenju krvnog pritiska.
Istraživanja sugerišu da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak kolona, jednjaka i pankreasa. Fitohemikalije prisutne u belom luku mogu inhibirati rast tumorskih ćelija i indukovati njihovu apoptozu (programiranu ćelijsku smrt).
Beli luk je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova antioksidativna svojstva mogu doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, Alhcmajerovu bolest i rak.
Mnogo je zdravstvenih benefita koje imamo od belog luka ali važno je znati da može imati interakcije sa lekovima i da neki ljudi treba da budu oprezni pri njegovom konzumiranju.
Evo nekoliko situacija u kojima beli luk može biti problematičan:
Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), trebalo bi da budete oprezni sa belim lukom. Beli luk može potencirati krvarenje kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji.
Osobe koje imaju problema sa jetrom i uzimaju terapiju trebalo bi da izbegavaju beli luk. On može umanjiti efikasnost terapije za jetru.
Beli luk je težak za varenje, pa osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da obrate pažnju na to.
Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što drastično menjate svoju ishranu, posebno ako uzimate lekove. Oni mogu pružiti savete o tome kako se određene namirnice mogu kombinovati sa terapijom i na koji način to može uticati na vaše zdravlje
U tradicionalnim verovanjima kod Srba, beli luk ima magijsku moć. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i kao amajlija. Pred spavanje se stavljao oko vrata kako bi se zaštitili od veštica i zlih duhova. Takođe, beli luk se koristio kao amajlija za novorođeno dete i za porodilju.
Zato sledeći put kada uzmete u ruke beli luk, razmislite o tome koliko vrednu biljku za svoje zdravlje i opštu dobrobit zapravo držite u njima.
Ovo jelo je na slavama u Srbiji nekad bilo popularno kao sarma, a danas ga niko ne sprema jer je „prosto narodsko“
Slavska trpeza u Srbiji kroz vekove se menjala, zajedno sa navikama u ishrani i različitim trendovima koji su oblikovali naše jelovnike. Tako su jedno jelo s godinama domaćice skroz prestale da spremaju za slavu, a ranije je za ovu priliku bilo jednako popularno kao sarma.
Zbog ovog recepta stomak će vam biti ravan kao daska: Potrebne su vam samo tri namirnice iz špajza
Želite da vam stomak bude manji, struk tanji, a telo očišćeno od naslaga masti? Onda je ovaj recept pravo rešenje za vas.
TORTA "GRADSKI MAČOR" BEZ ŠLAGA I PUDINGA: Pravi se na starinski način, a osvaja na prvi zalogaj
Ako hoćete da napravite jedinstvenu starinsku tortu, isprobajte ovaj recept
VOJVOĐANSKI RECEPT Knedle sa šljivama mekane kao duša, jednostavno se tope ustima
Domaće knedle sa šljivama ili gomboce nije teško napraviti, pogotovo ako znate par trikova za savšreno testo
Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je
Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu
Komentari(0)