BELI LUK Veruje se da na njega ne sme nečista sila, možda zato što je izuzetno zdrav
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o belom luku:
Beli luk je poznat po svojim snažnim antimikrobnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili zgnječi. Alicin je odgovoran za karakterističan miris belog luka.
Redovna konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju faktora rizika za razvoj srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, hiperlipidemiju (visok nivo lipida u krvi) i aterosklerozu (nakupljanje plaka na zidovima arterija). Alicin u belom luku pomaže u širenju krvnih sudova, što može doprineti smanjenju krvnog pritiska.
Istraživanja sugerišu da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak kolona, jednjaka i pankreasa. Fitohemikalije prisutne u belom luku mogu inhibirati rast tumorskih ćelija i indukovati njihovu apoptozu (programiranu ćelijsku smrt).
Beli luk je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova antioksidativna svojstva mogu doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, Alhcmajerovu bolest i rak.
Mnogo je zdravstvenih benefita koje imamo od belog luka ali važno je znati da može imati interakcije sa lekovima i da neki ljudi treba da budu oprezni pri njegovom konzumiranju.
Evo nekoliko situacija u kojima beli luk može biti problematičan:
Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), trebalo bi da budete oprezni sa belim lukom. Beli luk može potencirati krvarenje kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji.
Osobe koje imaju problema sa jetrom i uzimaju terapiju trebalo bi da izbegavaju beli luk. On može umanjiti efikasnost terapije za jetru.
Beli luk je težak za varenje, pa osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da obrate pažnju na to.
Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što drastično menjate svoju ishranu, posebno ako uzimate lekove. Oni mogu pružiti savete o tome kako se određene namirnice mogu kombinovati sa terapijom i na koji način to može uticati na vaše zdravlje
U tradicionalnim verovanjima kod Srba, beli luk ima magijsku moć. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i kao amajlija. Pred spavanje se stavljao oko vrata kako bi se zaštitili od veštica i zlih duhova. Takođe, beli luk se koristio kao amajlija za novorođeno dete i za porodilju.
Zato sledeći put kada uzmete u ruke beli luk, razmislite o tome koliko vrednu biljku za svoje zdravlje i opštu dobrobit zapravo držite u njima.
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)