BELI LUK Veruje se da na njega ne sme nečista sila, možda zato što je izuzetno zdrav
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o belom luku:
Beli luk je poznat po svojim snažnim antimikrobnim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje koje se oslobađa kada se beli luk usitni ili zgnječi. Alicin je odgovoran za karakterističan miris belog luka.
Redovna konzumacija belog luka može pomoći u smanjenju faktora rizika za razvoj srčanih bolesti, uključujući visok krvni pritisak, hiperlipidemiju (visok nivo lipida u krvi) i aterosklerozu (nakupljanje plaka na zidovima arterija). Alicin u belom luku pomaže u širenju krvnih sudova, što može doprineti smanjenju krvnog pritiska.
Istraživanja sugerišu da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak kolona, jednjaka i pankreasa. Fitohemikalije prisutne u belom luku mogu inhibirati rast tumorskih ćelija i indukovati njihovu apoptozu (programiranu ćelijsku smrt).
Beli luk je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova antioksidativna svojstva mogu doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, Alhcmajerovu bolest i rak.
Mnogo je zdravstvenih benefita koje imamo od belog luka ali važno je znati da može imati interakcije sa lekovima i da neki ljudi treba da budu oprezni pri njegovom konzumiranju.
Evo nekoliko situacija u kojima beli luk može biti problematičan:
Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), trebalo bi da budete oprezni sa belim lukom. Beli luk može potencirati krvarenje kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji.
Osobe koje imaju problema sa jetrom i uzimaju terapiju trebalo bi da izbegavaju beli luk. On može umanjiti efikasnost terapije za jetru.
Beli luk je težak za varenje, pa osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da obrate pažnju na to.
Uvek je važno da se konsultujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što drastično menjate svoju ishranu, posebno ako uzimate lekove. Oni mogu pružiti savete o tome kako se određene namirnice mogu kombinovati sa terapijom i na koji način to može uticati na vaše zdravlje
U tradicionalnim verovanjima kod Srba, beli luk ima magijsku moć. Na beli luk ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i kao amajlija. Pred spavanje se stavljao oko vrata kako bi se zaštitili od veštica i zlih duhova. Takođe, beli luk se koristio kao amajlija za novorođeno dete i za porodilju.
Zato sledeći put kada uzmete u ruke beli luk, razmislite o tome koliko vrednu biljku za svoje zdravlje i opštu dobrobit zapravo držite u njima.

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije

Banatski kačamak sa mlekom: Doručak naših baka koji nestaje sa trpeza
Jednostavno jelo od kukuruznog brašna i mleka koje greje i dušu i stomak

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

Pita sa sirom i kajmakom: Domaći specijalitet koji miriše na detinjstvo
Tradicionalna pita iz srpskih domaćinstava koja se priprema od tankih domaćih kora, punjena bogatom mešavinom sira i kajmaka

NAJSTARIJI SRPSKI POSNI KOLAČ, NA KOJI SU MNOGI ZABORAVILI: Potrebne su vam samo JABUKE i OVO (RECEPT)
Pita sa jabukama je stari recept za brzu i ukusnu poslasticu
Komentari(0)