DRUGAČIJE OD NAS: Kako Rusi kisele kupus i nikad se ne kvari

10:00

Gastronomija 0

Kiseli kupus je omiljeni specijalitet kada je reč o zimnici kod Srba, a tek da vidite kako ga spremaju Rusi, pašćete u nesvest!

kiseli kupus
Shutterstock

Rusi na poseban način spremaju kiseli kupus, oni dodaju druge začine što na prvi utisak deluje neobično. 

U prodavnicama u Srbiji mladi kupus dostiže cenu i do 100 dinara po kilogramu, pa bi bilo idealno da se informišete koja je prodavnica najpovoljnija za kupovinu i spremanje kiselog kupusa.

Još uvek je rano za spremanje ovog zimskog specijaliteta, ali nije loše o tome razmišljati na vreme. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kiseljenjem kupusa se čuvaju hranljive materije tokom zime i u mnogim narodima je to postalo tradicija. Ruski način kiseljenja kupusa je posebno ukusan i obogaćen dodatnim sastojcima poput šargarepe, rotkvice i senfa, što mu daje poseban ukus. Recept je jednostavan i savršen za svaku trpezu!

  • – 1 glavica kupusa (oko 2-3 kg)– 2-3 šargarepe
  • – 1-2 rotkvice (po želji, za pikantnost)
  • – 2-3 kašike mlevenog senfa
  • – 100-150 g soli (po ukusu)
  • – Voda (oko 2-3 litra)
  • – Začini po izboru: lovorov list, crni biber u zrnu, paprika u prahu

1. Priprema kupusa: Prvo operite kupus, zatim ga isecite na četvrtine i uklonite tvrdi deo stabljike. Isecite ga na tanke tračice.

2. Priprema povrća: Oljuštite šargarepu i rotkvicu, a zatim ih narendajte ili isecite na tanke kolutove.

3. Mešanje sastojaka: U velikoj posudi, pomešajte iseckani kupus, šargarepu i rotkvicu. Dodajte so i dobro promešajte rukama, kako bi kupus pustio svoju tečnost.

4. Dodavanje senfa: U smesu povrća dodajte mleveni senf i začine po želji. Senf će dodati blagu pikantnost i dodatnu aromu.

5. Pakovanje u tegle: Smesu čvrsto punite u čiste tegle ili posude. Dobro pritisnite povrće da ispuni prostor i da ne ostane vazduha.

6. Priprema salamure: U loncu zagrejte vodu i dodajte još soli (oko 1 kašika po litru vode). Kada se so potpuno otopi, prelijte salamuru preko povrća, tako da sve bude potpuno potopljeno.

7. Fermentacija: Pokrijte tegle gazom ili poklopcem, ali ne čvrsto, kako bi mogla da izlazi para. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-7 dana, zavisno od tople temperature u prostoru.

8. Čuvanje: Kada kupus postane kiseo po vašem ukusu, premestite tegle u frižider ili hladnu prostoriju.

Kiseli kupus na ruski način odličan je kao prilog mesnim jelima, u salatama ili kao deo sendviča. Dodatak šargarepe i rotkvice daje mu osvežavajuću notu, dok senf donosi posebnu pikantnost. Ovaj domaći kiseli kupus ne samo da je ukusan, već je i bogat vitaminima i probioticima, što ga čini savršenim izborom za zimu!

(Krstarica) 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading