DRUGAČIJE OD NAS: Kako Rusi kisele kupus i nikad se ne kvari
Kiseli kupus je omiljeni specijalitet kada je reč o zimnici kod Srba, a tek da vidite kako ga spremaju Rusi, pašćete u nesvest!

Rusi na poseban način spremaju kiseli kupus, oni dodaju druge začine što na prvi utisak deluje neobično.
U prodavnicama u Srbiji mladi kupus dostiže cenu i do 100 dinara po kilogramu, pa bi bilo idealno da se informišete koja je prodavnica najpovoljnija za kupovinu i spremanje kiselog kupusa.
Još uvek je rano za spremanje ovog zimskog specijaliteta, ali nije loše o tome razmišljati na vreme.
Možda vas zanima:

ŠTA DA RADITE AKO PRESOLITE KISELI KUPUS? Sve što vam je potrebno je ovo povrće
Ovo povrće upiće sav višak soli

RIBANAC PO RECEPTU NAŠIH BAKA Brzo se sprema, a uživaćete u njemu cele zime
Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.
Možda vas zanima:

ŠTA DA RADITE AKO PRESOLITE KISELI KUPUS? Sve što vam je potrebno je ovo povrće
Ovo povrće upiće sav višak soli

RIBANAC PO RECEPTU NAŠIH BAKA Brzo se sprema, a uživaćete u njemu cele zime
Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.
Možda vas zanima:

ŠTA DA RADITE AKO PRESOLITE KISELI KUPUS? Sve što vam je potrebno je ovo povrće
Ovo povrće upiće sav višak soli

RIBANAC PO RECEPTU NAŠIH BAKA Brzo se sprema, a uživaćete u njemu cele zime
Potrebno je da odvojite najviše dva sata za pripremu, a u fenomenalnom ukusu ćete uživati mesecima.
Kiseljenjem kupusa se čuvaju hranljive materije tokom zime i u mnogim narodima je to postalo tradicija. Ruski način kiseljenja kupusa je posebno ukusan i obogaćen dodatnim sastojcima poput šargarepe, rotkvice i senfa, što mu daje poseban ukus. Recept je jednostavan i savršen za svaku trpezu!
- – 1 glavica kupusa (oko 2-3 kg)– 2-3 šargarepe
- – 1-2 rotkvice (po želji, za pikantnost)
- – 2-3 kašike mlevenog senfa
- – 100-150 g soli (po ukusu)
- – Voda (oko 2-3 litra)
- – Začini po izboru: lovorov list, crni biber u zrnu, paprika u prahu
1. Priprema kupusa: Prvo operite kupus, zatim ga isecite na četvrtine i uklonite tvrdi deo stabljike. Isecite ga na tanke tračice.
2. Priprema povrća: Oljuštite šargarepu i rotkvicu, a zatim ih narendajte ili isecite na tanke kolutove.
3. Mešanje sastojaka: U velikoj posudi, pomešajte iseckani kupus, šargarepu i rotkvicu. Dodajte so i dobro promešajte rukama, kako bi kupus pustio svoju tečnost.
4. Dodavanje senfa: U smesu povrća dodajte mleveni senf i začine po želji. Senf će dodati blagu pikantnost i dodatnu aromu.
5. Pakovanje u tegle: Smesu čvrsto punite u čiste tegle ili posude. Dobro pritisnite povrće da ispuni prostor i da ne ostane vazduha.
6. Priprema salamure: U loncu zagrejte vodu i dodajte još soli (oko 1 kašika po litru vode). Kada se so potpuno otopi, prelijte salamuru preko povrća, tako da sve bude potpuno potopljeno.
7. Fermentacija: Pokrijte tegle gazom ili poklopcem, ali ne čvrsto, kako bi mogla da izlazi para. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-7 dana, zavisno od tople temperature u prostoru.
8. Čuvanje: Kada kupus postane kiseo po vašem ukusu, premestite tegle u frižider ili hladnu prostoriju.
Kiseli kupus na ruski način odličan je kao prilog mesnim jelima, u salatama ili kao deo sendviča. Dodatak šargarepe i rotkvice daje mu osvežavajuću notu, dok senf donosi posebnu pikantnost. Ovaj domaći kiseli kupus ne samo da je ukusan, već je i bogat vitaminima i probioticima, što ga čini savršenim izborom za zimu!
(Krstarica)

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini

Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.

Ovo je najbrutalniji recept za šnenokle! Ne postoje laganije niti kremastije, ovu verziju ćete obožavati
Ukus je neprevaziđen, a toliko se jednostavno pravi da će vam uvek biti prvi izbor.

Komentari(0)