ČOBANSKI PASULJ SA TARE Ovakav sigurno niste probali, ukus će vas raspametiti
Za izreku "prost kao pasulj" ste sigurno čuli. Iako priprema pasulja nije neka posebna nauka, planiniski pasulj je malo više od prostog jela

Potrebno je:
450 g šarenog pasulja
dimljena svinjska rebra rebra
2 litra vode
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1/2 crvene sveze paprike
1 šargarepa isečena na kolutove
Malo celera
Sveža kopriva
sveža nana
sveža majčina dušica
biber
so
aleva paprika
brašno
Priprema:
Pasulj bi trebalo da odstoji tokom noći. Narednog dana procediti i isprati pasulj. Zrna ce biti nabubrela i cela. Sipati hladnu vodu i staviti da se kuva na srednjoj vatri 15 minuta. U drugoj posudi prodinstati luk, sitno iseckan celer i šargarepu, pa naliti pasulj, koji ste prethodno procedili. Dodajte novu vodu i svinjska rebra i kuvajte na tihoj vatri dva do trei sata. u međuvremenu dodajte papriku,so i začine, a pred kraj sitno isečenu majčinu dušicu, koprivu i nanu. Sa nanom ne preterujte, jer može pokvariti ukus, dovoljna su dva do tri lista.
U manju serpu sipati ulje i dodati brašno. Pržiti na srednjoj vatri dok brašno ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati alevu papriku i još malo bibera, a na samom kraju i dva sitno iseckana čena belog luka. Spojiti i kuvati još deset minuta na blagoj vatri.

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Komentari(0)