ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica naših baka, bila je hit svih rođendana pre 20 godina
Torta vizuelnog oblika šahovske table sastavljena od crno žutih delova. Jaka i čokoladna, sjajan je izbor za predstojeće slave i događaje. Ili jednostavno, napravite vašoj deci za rođendan i gledajte kakvo interesovanje izaziva njen izgled.

Sastojci:
13 jaja,
380 g šećera,
160 g čokolade,
40 g badema,
150 g brašna,
1 limun,
4 kašike mleka,
1 kašika vanile,
180 g maslaca
Potrebno je:
Za žuti deo:
6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Pecite tortu u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presecite je vodoravno na dva dela.
Za tamni deo:
3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešajte sneg od 3 belanceta. Pecite u plehu, iste veličine kao i za žuti deo. Ohladite tortu i presecite je na dva dela vodoravno.
Za nadev:
4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano mešajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Penasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadevajte tortu.
Sastavljanje torte:
Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cele, a ostala dva lista (žuti i crni) isecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje ređajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog testa, tako da cela površina dobije izgled šahovske table.Kada svi kvadrati budu poređani ponovo premažite kremom pa poklopite sa crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom.
Prijatno!
(Trpeza)

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)