PERJANICA STARINSKIH KOLAČA Bakini tašci s pekmezom su vazdušaste knedle bogate filom
Starinski recept iz bakine sveščice koji se čuvaju za buduće generacije i stvaranje novih uspomena.
Ovaj starinski recept podseća na jednostavnost i radost koju su nekada donosili domaći kolači. Tašci s pekmezom su poslastica iz bakine kuhinje, mekani i ispunjeni slatkim filom koji budi nostalgične uspomene. Svaki zalogaj vraća nas u dane kada su se kolači pravili polako, s puno pažnje i ljubavi.
Tašci s pekmezom
Sastojci:
500 gr glatkog brašna
1 prstohvat soli
1 jaje
2 dl mlake vode
Za fil:
pekmez od kajsija ili šljiva
Priprema:
Od navednih sastojaka zamesite tvrđe testo. Ostavite ga da odstoji oko pola sata do sat vremena. Razvaljajte ga zatim oklagijom što tanje možete. Oštrim nožem secite kvadrate. U jedan kraj stavite pekmez od kajsija, a drugim ga preklopite. Dobro stisnite ivice a možete pritisnuti i zupcima viljuške. Tako napravljene taške spuštajte u vodu koja je provrela, jednu po jednu. Kad tašci isplivaju na površinu, gotovi su. Pospite ih uprženom prezlom i šećerom.
Prijatno!
(Trpeza)
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)