PERJANICA STARINSKIH KOLAČA Bakini tašci s pekmezom su vazdušaste knedle bogate filom
Starinski recept iz bakine sveščice koji se čuvaju za buduće generacije i stvaranje novih uspomena.

Ovaj starinski recept podseća na jednostavnost i radost koju su nekada donosili domaći kolači. Tašci s pekmezom su poslastica iz bakine kuhinje, mekani i ispunjeni slatkim filom koji budi nostalgične uspomene. Svaki zalogaj vraća nas u dane kada su se kolači pravili polako, s puno pažnje i ljubavi.
Tašci s pekmezom
Sastojci:
500 gr glatkog brašna
1 prstohvat soli
1 jaje
2 dl mlake vode
Za fil:
pekmez od kajsija ili šljiva
Priprema:
Od navednih sastojaka zamesite tvrđe testo. Ostavite ga da odstoji oko pola sata do sat vremena. Razvaljajte ga zatim oklagijom što tanje možete. Oštrim nožem secite kvadrate. U jedan kraj stavite pekmez od kajsija, a drugim ga preklopite. Dobro stisnite ivice a možete pritisnuti i zupcima viljuške. Tako napravljene taške spuštajte u vodu koja je provrela, jednu po jednu. Kad tašci isplivaju na površinu, gotovi su. Pospite ih uprženom prezlom i šećerom.
Prijatno!
(Trpeza)

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)