OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.

Slatka pita
Sastojci:
500 g starog hleba
300 ml mleka
100 g suvog grožđa
100 g seckanih oraha ili pečenih badema
200 ml slatke pavlake
3 jaja
5 kašika šećera
1 kesica cimeta
Voće za ukrašavanje, borovnice ili neko drugo
Priprema:
Hleb isecite na kriške. Pomešajte suvo grožđe, orahe/lešnike , šećer i cimet. Poređajte jedan red kriški na dno pleha, prelijte s pola količine mleka, rasporedite pola mešavine oraha i suvog grožđa. Odozgo opet red hleba, prelijte ostatkom mleka i rasporedite preostalu mešavinu sa suvim grožđem. Ostavite 15-20 minuta da hleb upije mleko. Umutite jaja i sjedinite sa slatkom pavlakom pa prelijte pitu. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok se odozgo ne zapeče. Ohlađen kolač ukrasite seckanim bademima, suvim grožđem ili nekim drugim voćem, na primer borovnicama.
Prijatno!
(Trpeza)

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.
Komentari(0)