KAKVA SUDBINA Hrvat u čiča Dražinom štabu, evo ko je Zvonimir Vučković, četnik iz serije "Vazdušni most"

Zvonimir Vučković, rođen 6. jula 1916. godine u Bijeljini, bio je jugoslovenski vojni oficir hrvatskog porekla. Tokom Drugog svetskog rata, odigrao je značajnu ulogu kao komandant četničkih snaga i nosilac čina majora i vojvode. Upoznajmo se sa njegovim životom i doprinosima:

Zvonko Vučković
Printscreen

Zvonimir Vučković je poticao iz hrvatske porodice. Njegov otac, Petar Prkić, bio je rodom iz Vareša, dok je majka, Anka, bila Dalmatinka iz Makarske. Petar je otvorio knjižaru u Bijeljini, gde je cela porodica živela. Nažalost, preminuo je 1920. godine od tuberkuloze, ostavljajući Anku kao udovicu sa dvoje dece - Zvonimirom i Mirjanom.

Nakon smrti supruga, Anka se udala za potpukovnika Aleksandra Vučkovića, rodom iz Vranja. Aleksandar je bio čest gost u knjižari koju je Petar vodio. Brak Anke i Aleksandra rezultirao je preseljenjem u Kotor, gde su živeli četiri godine. Tu je Zvonko završio osnovnu školu, a rodila mu se i polusestra Jelisaveta.

Kasnije, porodica se preselila u Bileću, gde je Aleksandar bio angažovan u formiranju nove podoficirske škole. U Bileći Zvonku umire mlađa sestra od posledica zapaljenja mozga. Majka, koja je bila u poodmakloj trudnoći, teško prima ovu vest, a ubrzo na svet dolazi polubrat Micko. Nakon Bileće, porodica se preselila u Zagreb, gde je Aleksandar Vučković nastavio svoju vojničku karijeru.

 

Sa navršenih petnaest godina Zvonko je 1. oktobra 1931. godine, po ugledu na očuha, primljen u Beogradu u Vojnu akademiju sa 61. klasom koja je brojala tri stotine pitomaca iz svih delova Jugoslavije. Nakon pet godina oktobra 1936. završio je sa još 251 pitomcem 61. klasu Niže škole Vojne akademije i proizveden u čin potporučnika.

Tako je Vučković završio vojno obrazovanje i postao oficir u Kraljevoj vojsci.

U znak protesta zbog potpisivanja Trojnog pakta između Jugoslavije i nacističke Nemačke 1941. godine, napustio je zemlju i pridružio se grčkoj vojsci koja se borila protiv fašističke Italije.
Nakon invazije Sila Osovine na Jugoslaviju, Vučković se vratio i pridružio se četnicima.
Osnovao je Četnički odred Takovo i kasnije postao komandant Prvog ravnogorskog korpusa.
Vučković je bio jedan od najbližih saradnika generala Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta.

U seriji "Vazdušni most", Vučkovića je maestralno odigrao Radovan Vujović.

Nakon rata, Vučković je napustio Jugoslaviju kao deo četničke političke i vojne misije tokom Operacije Halijard, poslat je kao Mihailovićev delegat sa aerodroma u Pranjanima u Italiju, sa zadatku da izdejstvuje savezničku pomoć četnicima, u čemu nije uspeo.

Ostatak svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Književni doprinos

Njegova knjiga “Sećanja iz rata” dobila je nagradu “Slobodan Jovanović” za najbolju knjigu objavljenu 1977. godine. Bio je aktivan član srpske emigrantske zajednice,član Srpske književne zadruge i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading