Ne bacajte vodu u kojoj su se kuvala JAJA: Ona vam može poslužiti kao prirodno đubrivo za biljke

Izvor: Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Može vam biti jako korisna za održavanje biljaka u domu ili na terasi

Jaja
Shutterstock

Voda nakon kuhanja jaja je prirodno đubrivo za vaše biljke, pa je mnogo korisnije da ih njome zalivate, pre nego što biste je bacili.

Svako domaćinstvo ima svoje trikove kojima se služi prilikom održavanja biljaka domu ali i na terasi. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korišćenju bibera za sprečavanje štetnih bubica, svako ima svoj tajni trik.

Ako tražite nešto novo da dodate u ugajanju biljaka, voda u kojoj su se kuvala jaja može biti sjajna za vaše biljke. Voda u kojoj kuvamo hranu najčešće završi u odvodu, kao kad kuvamo testeninu, jaja itd. Međutim, vodu nakon kuvanja jaja ne bi trebalo da bacite, jer je izuzetno korisna.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Ljuska jajeta tokom kuvanja u vodi oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijumom– ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcijuma po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.

Voda nakon kuhanja jaja je prirodno đubrivo za vaše biljke, pa je mnogo korisnije da ih njome zalivate, pre nego što biste je bacili.
Svako domaćinstvo ima svoje trikove kojima se služi prilikom održavanja biljaka domu ali i na terasi. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korišćenju bibera za sprečavanje štetnih bubica, svako ima svoj tajni trik.

Ako tražite nešto novo da dodate u ugajanju biljaka, voda u kojoj su se kuvala jaja može biti sjajna za vaše biljke. Voda u kojoj kuvamo hranu najčešće završi u odvodu, kao kad kuvamo testeninu, jaja itd. Međutim, vodu nakon kuvanja jaja ne bi trebalo da bacite, jer je izuzetno korisna.

LJuska jajeta tokom kuvanja u vodi oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijumom– ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcijuma po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.

Kalcijum ima višestroku koristi za biljke, kao na primer, povećava otpornost na bolesti, jača ćelijske zidove, aktivira enzime itd. Iako je nedostatak kalcijuma u ​​prirodi retkost, nije sasvim isključen.

Pokazatelj nedostaka kalcijuma na biljkama su sledeći: "izgoreli" vrhovi listova, žutilo lišća, usporen rast i razne deformacije.

Kalcijum takođe pomaže u održavanju neutralne pH vrednosti zemlje, osiguravajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih sastojaka koje su biljkama potrebne.

Vodom nakon kuvanja jaja, osim što možete zalivati sobno bilje, vrlo je korisna i za biljke u vašoj bašti.

kafa

Tajna u šoljici: kako se iz kafe čita sudbina

Zanimljivosti

20:00

26 avgust, 2025

Nekada, a ponegde i danas, domaća kafa nije bila samo piće koje ugreje i razbudi. Ona je bila povod za okupljanje, razgovor i – gatanje. Gledanje u šolju bilo je omiljeno među ženama, naročito na selima, posle ručka ili u dugim zimskim večerima, kada bi se oko stola okupilo društvo željno i priče i malo mistike.

Shutterstock/Alena Matrosova

Kopito bez rane, konj bez mane-priča o potkivačima, čuvarima snage konja

Zanimljivosti

20:00

25 avgust, 2025

U nekadašnjoj Srbiji, kada su konji bili glavno prevozno sredstvo, snaga vojske, oruđe u polju i saputnici u svakodnevnom životu, postojala je posebna vrsta majstora – potkivači. Njihova veština bila je dragocena, jer od dobrog potkivanja zavisilo je zdravlje kopita, a time i sposobnost konja da izdrži duga putovanja, teške terete ili vojničke pohode.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading