Ne bacajte vodu u kojoj su se kuvala JAJA: Ona vam može poslužiti kao prirodno đubrivo za biljke

Izvor: Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Može vam biti jako korisna za održavanje biljaka u domu ili na terasi

Jaja
Shutterstock

Voda nakon kuhanja jaja je prirodno đubrivo za vaše biljke, pa je mnogo korisnije da ih njome zalivate, pre nego što biste je bacili.

Svako domaćinstvo ima svoje trikove kojima se služi prilikom održavanja biljaka domu ali i na terasi. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korišćenju bibera za sprečavanje štetnih bubica, svako ima svoj tajni trik.

Ako tražite nešto novo da dodate u ugajanju biljaka, voda u kojoj su se kuvala jaja može biti sjajna za vaše biljke. Voda u kojoj kuvamo hranu najčešće završi u odvodu, kao kad kuvamo testeninu, jaja itd. Međutim, vodu nakon kuvanja jaja ne bi trebalo da bacite, jer je izuzetno korisna.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Možda vas zanima:

jaja

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih

Gastronomija

14:00

30 decembar, 2024

Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

Ljuska jajeta tokom kuvanja u vodi oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijumom– ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcijuma po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.

Voda nakon kuhanja jaja je prirodno đubrivo za vaše biljke, pa je mnogo korisnije da ih njome zalivate, pre nego što biste je bacili.
Svako domaćinstvo ima svoje trikove kojima se služi prilikom održavanja biljaka domu ali i na terasi. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za đubrivo ili korišćenju bibera za sprečavanje štetnih bubica, svako ima svoj tajni trik.

Ako tražite nešto novo da dodate u ugajanju biljaka, voda u kojoj su se kuvala jaja može biti sjajna za vaše biljke. Voda u kojoj kuvamo hranu najčešće završi u odvodu, kao kad kuvamo testeninu, jaja itd. Međutim, vodu nakon kuvanja jaja ne bi trebalo da bacite, jer je izuzetno korisna.

LJuska jajeta tokom kuvanja u vodi oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijumom– ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcijuma po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.

Kalcijum ima višestroku koristi za biljke, kao na primer, povećava otpornost na bolesti, jača ćelijske zidove, aktivira enzime itd. Iako je nedostatak kalcijuma u ​​prirodi retkost, nije sasvim isključen.

Pokazatelj nedostaka kalcijuma na biljkama su sledeći: "izgoreli" vrhovi listova, žutilo lišća, usporen rast i razne deformacije.

Kalcijum takođe pomaže u održavanju neutralne pH vrednosti zemlje, osiguravajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih sastojaka koje su biljkama potrebne.

Vodom nakon kuvanja jaja, osim što možete zalivati sobno bilje, vrlo je korisna i za biljke u vašoj bašti.

smokvin list

Ovaj lekoviti čaj snižava šećer, reguliše probleme sa disanjem i smanjuje trigliceride: Smokvin list prirodna riznica zdravlja - evo kako se najlakše konzumira

Zanimljivosti

12:00

13 decembar, 2025

U doba virusa, prehlada i infekcija mnogi pribegavaju i narodnoj medicini, a čajevi su se kao i mnogo puta do sad pokazali kao pravi spas. Da čajevi mogu da pomognu čak i kod nekih hroničnih stanja potvrđuje i struka. Smokva je voćka koju mahom jedemo u svežem ili suvom stanju, ali malo ko zna kolike sve benefite za zdravlje može doneti čak od smokvinog lista.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading